Greplův dům poskytne zázemí úředníkům

Vyškov - Dělníci s těžkými stroji začali ve Vyškově pracovat na rekonstrukci Greplova domu. Zchátralá kulturní památka ze šestnáctého století hyzdí vyškovské náměstí od roku 1989. Oprava budovy, která už byla nebezpečná i pro kolemjdoucí, vyjde na 109 milionů. Do opravené stavby se přestěhují jednotlivé odbory městského úřadu, které jsou teď roztroušené po Vyškově.

Okolo Greplova domu v centru Vyškova chodili místní s hrůzou víc než dvacet let. Z budovy opadávala fasáda a uvnitř hrozilo propadnutí stropů. Teď ale kulturní památku obsadili dělníci a pustili se do její opravy. „Budeme se snažit objekt zabezpečit i z hlediska statiky, protože po této stránce je ve velice špatném stavu,“ potvrdil stavbyvedoucí Pavel Láníček.

Greplův dům vznikl původně jako správní budova biskupského panství v 16. století. Po rozsáhlém požáru Vyškova v polovině 18. století se budova proměnila v nájemní dům. Do roku 1989 v domě sídlil Okresní podnik služeb, pak už objekt jen chátral. Nakonec ho v roce 2008 koupilo město za 15,5 milionu korun.

Greplovým domem provádí investiční technik Jaroslav Švirák (zdroj: ČT24)

Ještě před samotnými dělníky ale všechny místnosti a zákoutí domu prozkoumali archeologové a odborníci. „Byly zde provedeny tři průzkumy. První byl průzkum omítek, druhý zachovaných dřevěných prvků, kdy bylo zjištěno, že trámy byly ze stromů pokácených v 17. století. Realizoval se zde i záchranný archeologický průzkum, při něm se ale nic zajímavého nenašlo,“ řekl investiční technik Jaroslav Švirák. 

Rekonstrukce renesančního domu má být hotová v říjnu příštího roku, pak dělníky vystřídají úředníci. „V budově bude sídlit asi 50 úředníků. Teď máme odbory dislokovány ve třech budovách po městě. Přinese to komfort, kdy veškeré odbory budou v jednom objektu,“ vysvětlil starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

Celou opravu musí Vyškovští zaplatit ze svého. Na rekonstrukci Greplova domu se totiž nevztahují žádné dotace.

Vydáno pod