Pšenice letos měří jen patnáct centimetrů, úroda je rekordně malá

Jižní Morava - Žně na jižní Moravě potvrdily katastrofu, o které zemědělci mluví už několik týdnů. Na mnoha místech sice kombajny vjely do polí s uzrálou pšenicí, nákladní auta s plnými korbami ale zdaleka neodjížděla v takové frekvenci jako v předchozích letech. Zemědělce trápí rekordně malé výnosy. Řadě z nich jde o holé přežití.

Ivan a Jiří Vokurkovi, kteří hospodaří u Smolína, se se svými kolegy z oboru shodují, že takové sucho nepamatují posledních deset let. „Nejhůře je na tom pšenice a ještě řepka, letos sklidíme jen deset až třicet procent toho, co vloni. Pro představu – z jednoho hektaru běžně sklidíme čtyři až pět tun pšenice, letos to je zatím přibližně 400 kilogramů,“ popsal Jiří Vokurka.

Definitivní škody ještě nemají sečtené. Už teď je ale bilance tragická – náklady na jeden hektar se pohybují okolo 20 tisíc korun, zisk ze sklizně bude ale jen pět tisíc korun. „Navíc je někde pšenice tak nízká, že ji možná kombajny ani nezvládnou sklidit. Pak by nám nezbylo nic jiného, než ji zaorat,“ dodal Vokurka.

Zemědělec Ivan Vokurka o úrodě pšenice (zdroj: ČT24)

Podobně jsou na tom i zemědělci ze Znojemska. Na jednom z polí, kde dnes sekal kombajn, bude výnos místo běžných pěti tun pouhé půl tuny. „Samozřejmě jsme zvažovali, jestli vůbec začít žně. Situace v tržbách je tak mizerná, že jsme si řekli, že raději sklidíme i to málo,“ popsal jednatel Agrocentra Bronislav Formánek. Firma má zaseto 750 hektarů obilovin a 150 hektarů řepky. „Pokud obě plodiny sečteme, tak odhadujeme propad tržeb o deset milionů korun,“ dodal Formánek.

Nedostatek obilovin znamená problémy i pro živočišnou výrobu, zhodnotil Bronislav Formánek

„Mráz a sucho postihly obiloviny, ale i kukuřici, řepku, slunečnici, cukrovku a samozřejmě krmné plodiny. Na to se nabalí problémy v živočišné výrobě, bude problém s krmivy a se slámou. Udělali jsme proto i to opatření, že jsme asi 150 hektarů nesklízeli a zadiskovali. Místo toho jsme zaseli silážní kukuřici, abychom měli aspoň nějaká krmiva.“

Bronislav Formánek o sklizni (zdroj: ČT24)

Stejná situace je i na Kroměřížsku

Jan Hašek z Agrodružstva Postoupky na Kroměřížsku pracuje v zemědělství třicet let, ale tak špatnou úrodu nepamatuje. Už teď je jasné, že ze 450 hektarů sklidí až o třicet procent úrody míň. „Obilí bylo silně poškozeno mrazy v zimě a jarním suchem. V současné době je řidší, má kratší klasy a je na nižším stéble,“ popsal Hašek.

Škody podle něj půjdou do miliónů a stejně jsou na tom i ostatní zemědělci. Neúroda se odrazí nejspíše i na ceně potravin. „Předpokládá se nedostatek pšenice i na světových trzích. Lze očekávat, že dojde ke zvýšení cen potravin zhruba o deset procent,“ řekl ředitel krajské zemědělské agentury ve Zlíně Stanislav Skála.

Politici slibují zemědělcům pomoc

Situace je alarmující, shodují se zemědělci. „Letošní rok je velice problematický. Myslím si, že hodně zemědělců z naší oblasti bude mít velké problémy. Řekl bych, že půjde o holé přežití,“ tvrdil Ivan Vokurka.

Na Znojemsko už minulý týden přijel ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který zemědělcům přislíbil řadu úlev – například odložení splátek při prodeji pozemků z Pozemkového fondu. Chce jim také pomoct při jednání s bankami o odložení splátek úvěrů.

Dnes odpoledne situaci s farmáři projednával i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Budu jako hejtman a stínový ministr zemědělství jednat s ministrem o všech možnostech pomoci farmářům a zemědělským podnikům, protože v nynější ekonomické situaci může být letošní rok pro řadu subjektů likvidační,“ přislíbil hejtman.