Mládež ráda kopíruje filmové hrdiny, řekl oscarový režisér Szabó

Uherské Hradiště - Jednou z největších hvězd letošního 38. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti je maďarský oscarový režisér, scénárista i příležitostný herec István Szabó. Čtyřiasedmdesátiletý muž při sobotním slavnostním zakončení festivalu převezme výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Po ceremoniálu uvede svůj poslední film, letošní novinku Za zavřenými dveřmi. Režisér je hlavní postavou sekce Fokus, která je letos zaměřena na historii maďarského filmu.

Právě návraty do historie a hledání souvislostí bylo často předmětem zájmu Szabóvých filmů. Vyrovnávání se s minulostí je v Maďarsku podobně jako v ČR stále tématem. „Takovéto snímky vznikají pořád. Není ale na škodu, když se společnost dívá dopředu,“ odpověděl Szabó. Za svůj život zažil několik změn režimů. „Pro tyto případy je typické, že vždy přicházejí lidé, kteří se zastaví a říkají, že všechno bylo jinak,“ dodal Szabó.

Upozornil také na blízkost Česka a Maďarska, a to nejen v kultuře. „Evropská unie vznikla tady u nás, akorát se tomu tehdy říkalo Rakousko-Uhersko,“ řekl s úsměvem režisér. Szabó je znám svým vřelým vztahem k českému filmu, pojí jej například přátelství s režisérem Jiřím Menzelem, s nímž si vzájemně i hráli ve filmech. „Nejnovější české filmy ale neznám, v našich kinech se stejně jako polské, srbské, ruské či německé filmy nehrají. Jsme od sebe najednou vzdáleni světelné roky,“ povzdechl si Szabó.

Okomentoval i aktuální tragédii, kdy při promítání nového filmu o Batmanovi v USA postřílel útočník 12 lidí. Podle režiséra existuje v minulosti řada negativních příkladů, kdy lidé šli za hrdiny filmů. Upozornil třeba na to, že vlivem filmu vstoupilo do německé armády během půl roku 600 000 mladých lidí. „A když v televizi běží film, kde mučí malé děti, na druhý den si to spousta dětí na těch slabších ve škole zkusí. Mládež ráda kopíruje filmové hrdiny. Navíc většina lidí si myslí, že to, co bylo natočeno, se skutečně stalo,“ doplnil Szabó.

Držitel Oscara za snímek Mefisto (1981), kde roli herce zmanipulovaného nacistickou mocí ztvárnil Klaus Maria Brandauer, je umělecky činný už šesté desetiletí. V 60. letech minulého století Szabó pomáhal definovat nový maďarský film, ovlivněný západoevropskými vzory. Na přelomu století oslňoval světové publikum velkými koprodukcemi se skvělým hereckým obsazením (Ralph Fiennes, Annette Beningová, Harvey Keitel, Jeremy Irons). Řadu z nich na Slovácku připomíná jeho retrospektiva.