Návrat do první ligy oslavila Zbrojovka výhrou

Uherské Hradiště – Gól obránce Pernici z páté minuty zápasu stačil k tomu, aby obnovená premiéra Brna v nejvyšší soutěži byla vítězná. Slovácko se totiž v regionálním derby na gólovou odpověď nezmohlo a Zbrojovce tak před zaplněným domácím stadiónem podlehlo 0:1.

Slovácko nedokázalo doma Zbrojovku porazit už dlouhých sedm let. Statisticky bídnou bilanci si ale nespravilo ani v úvodním kole nového ligového ročníku. Tým z Uherského Hradiště přitom vloni skončil na solidním sedmém místě a Zbrojovka se mezi elitu prosmýkla až ze čtvrtého místa druhé ligy.

Právě nováčkovský zápal se ale hned v úvodu zápasu ukázal silnější než papírové předpoklady. Zbrojovka na soupeře vlétla s vervou, kterou v radost vygradovala už v páté minutě, kdy po Zavadilově rohu míč se štěstím do Melichárkovy brány dopravil Pernica.

Ve druhé půli sice Slovácko srovnalo s nováčkem krok a místy si dokonce vytvářelo převahu, gólem ji ale stvrdit nedokázalalo.„Všechno bylo z naší strany špatné - výsledek i výkon. Bojíme se hrát, nepohybujeme se, hrajeme bez myšlenky,“ nešetřil kritikou útočník Slovácka Libor Došek.

Studio fotbal

Hned několikrát mohl naopak náskok Brna navýšit kapitán Petr Švancara, svému bývalému týmu ale nakonec gól vstřelit nedokázal.Přesto mohl být na konci spokojenější než Jan Trousil, který se před časem přesunul naopak z Brna do Slovácka. Další gól už totiž ani do jedné z branek nepadl a Zbrojovka tak může slavit úspěšný návrat do nejvyšší soutěže. „V listopadu jsme byli čtrnáctí ve druhé lize. Tehdy bych nikomu nevěřil, kdyby mi řekl, že budeme v příští sezóně v první lize a porazíme právě Slovácko,“ užíval si výhru Švancara.

V dalším kole přivítá Brno na svém hřišti Teplice. Slovácko bude chtít nepovedený úvod napravit v Olomouci.

1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno 0:1 (0:1)

Branka: 5. Pernica. Rozhodčí: Jech - Košec, J. Paták. ŽK: Kubáň - Kaufman.

Diváci: 6152.

Slovácko: Melichárek - Kubáň, Košút, Trousil, Reinberk - Volešák, Daníček (46. Trávník), Martykán, Kerbr (59. Kovář) - Došek, Kuzma (72. Lukáš). Trenér: Soukup.

Brno: Doležal - Pašek, Kaufman, Pernica, Husár - P. Mezlík, Šoljič, Zavadil, Lutonský (88. Halaška) - Švancara (90. P. Buchta), Jurdík (60. Fall). Trenér: Čuhel.