V opavském dětském koutku pohlídají děti i přes noc

Opava - Rodiče dětí na Opavsku mají o jednu starost méně. Pokud potřebují na pár hodin nebo dní pohlídat své ratolesti, mohou je svěřit novému dětskému koutku. Ten začal fungovat s prvním prázdninovým dnem a zájem o něj stále roste.

Zajít si na úřad, k lékaři, nebo třeba ke kadeřnici a přitom si na chvíli odpočinout od rodičovských povinností. Věc, s kterou mohou pomoci jen ochotné babičky. Nebo nedávno otevřený opavský dětský koutek. Tři vyškolené učitelky se střídají v péči o děti, kterých může být najednou až deset. Věk přitom roli nehraje – postarat se dokáží o desetiměsíční batole i dvanáctileté dítě. „My se vždycky ten program snažíme přizpůsobit dětem, které tady zrovna jsou, není to tak, že prostě od tří let, určitě ne,“ říká provozovatelka dětského koutku Kateřina Orlíková. Důvodem návštěvy ale nemusí být jen povinnosti – součástí koutku je i malá kavárna. Většina dětí tady v koutku stráví jen pár hodin, mohou tu zůstat ale i přes noc. „Nabízíme víkendové hlídání, noční hlídání, když si chcete zajít třeba do divadla, takže děti přivedete večer, přijdete si druhý den ráno,“ potvrdila Kateřina Orlíková.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Délku pobytu v dětském koutku si určují rodiče podle svých potřeb. Odborníci ale doporučují – malé děti raději nenechávejte samotné dlouho, může se u nich vyvinout takzvaná separační úzkost. „Vznikne strach z toho odloučení, kdy se poté může stát, že dítě nepustí maminku ani na WC,“ varuje dětská psychiatrička Dana Skřontová. Dětský koutek je volně přístupný vždy od pondělí do pátku. Hlídání více dětí najednou nebo přes víkend si musí rodiče domluvit předem.