Čekání na první burčák může zkrátit dnes zahájená sezóna „višňáku“

Jižní Morava - Burčáková sezóna začala oficiálně tento týden. Nejvíc ho ale bude dozrávat až koncem srpna. Proto si lidé mohou mezi tím vychutnat novinku letošního roku - takzvaný višňák. Tento kvašený nápoj začali vyrábět v Lednici na Břeclavsku. Na rozdíl od burčáku ho budou inspekce kontrolovat jako nebalenou potravinu.

Nabízíme višňák. Takovou ceduli by brzo lidé mohli začít vídat na dvaceti místech po celé republice. Tento kvašený nápoj letos poprvé doplní prodej oblíbeného burčáku, který například v Lednici nabídnou až v září.

Ačkoliv by se mohlo zdá, že se jedná o úplnou novinku, není to pravda. „Dříve si višňák vyráběli malí vinaři a pili ho mezi svými,“ uvedl jednatel společnosti Chateau Lednice Jindřich Svoboda. Nikdy před tím ale nebyl tento nápoj oficiálně na trhu. Pouze v loňském roce, kdy výrobci zkoušeli, jak na něj budou nakupující reagovat. „Vloni jsme ho prodávali v malém množství na zkoušku,“ potvrdil Svoboda. Koupit si ho tehdy mohli pouze místní lidé. „Višňák jsme zatím testovali v Lednici a ve Valticích. Letos jsme se rozhodli produkci rozšířit,“ uvedl Petr Krejčík z Chateau Lednice. Nyní budou desítky tisíc litrů nabízeny převážně ve velkých městech.

Podle výrobců jsou višně opomíjeným ovocem. Pochází ze severní Indie a jejich šlechtěním se zabývali například ve Francii. Teď už by je lidé na stromech hledali marně. Jejich sezóna totiž pro letošek skončila.

Kdo by čekal, že se z višňáku opije, bude patrně zklamán. Má pouze jedno procento alkoholu. Má ale velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Může snižovat horečku, obsahuje velké množství antioxidantů, a dokonce je vhodný při hubnutí. „Určitě je to velice zdravý nápoj. Višně mají vysoký obsah vitamínu C. Také obsahují množství důležitých látek pro výživu nehtů, vlasů a kůže. Následným kvašením dodáme do nápoje kvasinky. Z nich naše tělo získá vitamíny skupiny B,“ popsala blahodárné účinky višňáku Irena Kolouchová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Podle výrobců může nápoj chutnat trochu po mandlích, hřebíčku, skořici či medu. Zakoupit ho zájemci mohou v takzvaných burčákomatech. V těch se udržuje jeho teplota na pouhých čtyřech stupních Celsia. „Lidé si ho přinesou domů studený. Následně si ho mohou nechat zahřát a rozkvasit,“ uvedl Svoboda.

Hrozny jsou letos zdravé. Čeká se silný ročník

V letošní nabídce samozřejmě nebude chybět ani zkvašený hroznový mošt - tedy burčák. Ačkoliv byl v zimě silný mráz, víno podle pěstitelů na většině míst odolalo. Navíc letos révu ve velkém množství nepostihly ani houbové choroby. Vinaři proto doufají, že letošní vína se zařadí k silným, kvalitním ročníkům.

Kontroly burčáku provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Na jaký burčák si dát pozor, se ale zájemci dozví až se zpožděním, inspekce výsledky kontrol obvykle zveřejňuje až po skončení burčákové sezóny. Za loňský rok provedla inspekce téměř tři sta kontrol. Nevyhovělo dvanáct vzorků. Nejčastějším důvodem bylo použití zahraničních hroznů nebo překročení povoleného množství cukru a vody.

Od letošního roku ale potravinářská inspekce společně s ministerstvem zemědělství zahájila provoz webu potravinynapranyri, kde se seznam hříšníků denně aktualizuje. O tom, jestli se mezi nimi objeví i prodejci či producenti burčáku, se lidé budou moci přesvědčit během několika dní.

I když je výrobní proces „višňáku“ podobný výrobě populárnějšího burčáku, nekontroluje ho Státní zemědělská a potravinářská inspekce podle zákona o vinařství a vinohradnictví, ale jako klasickou nebalenou potravinu. To znamená, že se zaměřuje na jeho správné označení, zda nedochází ke klamání spotřebitelů, zda obsahuje údaje o alergenech nebo jestli ho prodejce neprodává do použitých PET lahví.

Burčák

Burčák je podle zákona o vinařství a vinohradnictví (Zákon č. 321/2004 Sb.) částečně zkvašený hroznový mošt.  Pod názvem burčák smí být nabízen, jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

Pokud se tento produkt vyrábí ze zahraničních hroznů, smí být označen pouze jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Burčák i částečně zkvašený hroznový mošt se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.

Vydáno pod