U Bauhausu demonstrovali propuštění zaměstnanci

Brno – Zhruba šedesátka bývalých zaměstnanců Bauhausu od 16 hodin demonstrovala před prodejnou v brněnských Ivanovicích. Nastoupit měli vloni na podzim, jenže kvůli soudním sporům s obyvateli městské části firma hobbymarket neotevřela a zaměstnanci dostali výpověď. Sjezd z rychlostní silnice R43 do Brna blokovali přibližně hodinu.

Soudy postupují příliš pomalu a laxně, stěžovali si bývalí zaměstnanci Bauhausu, kteří o práci přišli dřív, než vůbec nastoupili. „Jestli má soud čas, tak my už ho nemáme. Ať soud rozhodne včas a ať víme, na čem jsme - jestli tady budeme, nebo nebudeme pracovat. Teď tady končíme a půjdeme na pracovní úřad. Všichni přítomní mají rodiny, platí hypotéky a musí se nějak uživit,“ řekl Petr Svoboda, jeden z propuštěných.

Hobbymarket v Ivanovicích stojí už deset měsíců, zákazníci do něj ale nemůžou, a tak zaměstnanci nejsou potřeba. „Nejsme schopni takovou masu lidí zaměstnávat, když obchod nefunguje. Byli jsme k tomuto kroku donuceni,“ tvrdil jednatel Bauhausu ČR Aleš Pacal. Jen na mzdách hobbymarket vyplatil tři miliony korun.

Propuštěný zaměstnanec Petr Svoboda (zdroj: ČT24)

Na neúnosnou situaci chtěli bývalí zaměstnanci upozornit právě blokádou sjezdu ze silnice R43 k Bauhausu. Protest trval zhruba hodinu. „V souvislosti s uvedenou akcí policisté uzavřeli pravý pruh ve směru na Brno z důvodu bezpečnosti osob a nad situací po celou dobu dohlíželi,“ uvedla mluvčí policie Andrea Straková. Po celou dobu demonstrace nedošlo k žádným velkým dopravním komplikacím.

Na plánovaný protest reagovalo i hnutí Nesehnutí, které patřilo k největším kritikům výstavby hobbymarketu. „Bauhaus – přes četná upozornění na nezákonnost certifikátu – najímal pracovníky a pracovnice. Za jejich propouštění tedy nemůže soud, lidé z Ivanovic ani ekologické organizace,“ kontroval Milan Štefanec z Nesehnutí. 

Jiří Koželouh z Nesehnutí

"I my si samozřejmě přejeme, aby soud rozhodl. Zaměstnanci a zaměstnankyně – stejně jako sousedé a sousedky – by se měli dozvědět, jestli certifikát na výstavbu Bauhausu v Ivanovicích je výsledek zneužití institutu autorizovaného inspektora – jak se domnívá úřad ombudsmana. Není však přípustné vyvíjet na soud nátlak a vyzývat k takovému nátlaku politiky a političky. Soud nezavinil situaci propouštěných pracovníků a pracovnic. Byl to Bauhaus, kdo – přes četná upozornění na nezákonnost certifikátu – najímal pracovníky a pracovnice. A pokud takový pochybný certifikát koupil, je to jeho chyba. Nemůže si jako štít brát zaměstnance a zaměstnankyně. Těm by Bauhaus neměl vyhrožovat propouštěním, ale naopak by je měl odškodnit."

Podle aktivistů je na vině především developer a autorizovaný inspektor, který podle nich neprávem vydal příslušné povolení, nikoliv české soudy. „Také my si v první řadě přejeme, aby soud rozhodl o osudu certifikátu na výstavbu Bauhausu. Může potvrdit nález ombudsmana, který zjistil, že v případě Bauhausu šlo o zneužití institutu autorizovaného inspektora. Kontroverzní autorizovaný inspektor Teigiser totiž – v rozporu se stavebním zákonem – neoslovil sousedy a sousedky stavby,“ tvrdil zástupce Nesehnutí Jiří Koželouh. 

Hobbymarket Bauhaus v Brně-Ivanovicích byl postaven na základě certifikátu autorizovaného inspektora Milana Teigisera. Podle znaleckého posudku, který má sdružení k dispozici, nedodržel stavebník ivanovického hobbymarketu územní rozhodnutí a upravil si půdorys stavby podle svých potřeb. 

Bauhaus zaměstnává české soudy, hrozí i arbitráž  

O hobbymarketu v brněnských Ivanovicích se mluvilo naposledy letos v červnu v souvislosti s ohlášeným propouštění. V prosinci 2011 rakouská společnost Bauhaus oznámila, že proti Česku chystá arbitráž. „Dosavadní přímé škody, vznikající společnosti Bauhaus v důsledku nemožnosti otevřít obchodní centrum, vyčíslujeme na 7,88 milionu korun. Celkovou škodu pro případ úplného zmaření naší investice odhadujeme na 2,24 miliardy korun,“ psalo se v dopise adresovaném Ministerstvu pro místní rozvoj.  

Kontroverzní stavba ale zaměstnává tuzemské úřady a soudy už několik let. Nejprve se proti výstavbě postavila skupina místních obyvatel, kteří se báli hluku, prašnosti i nárůstu dopravy. Stavba byla soudem několikrát zastavena a opět povolena. Společnost hlásí kvůli zavřenému obchodu ztráty přesahující sto milionů korun. Česku tak hrozí mezinárodní arbitráž.

Místním obyvatelům nejvíce vadilo, že nikdo nemusel brát ohledy na jejich připomínky. Společnost Heršpická – správa nemovitostí, která je dceřinou firmou rakouského Bauhausu, využila při výstavbě brněnské velkoprodejny benevolence českého právního řádu a místo stavebního povolení si opatřila jen certifikáty od autorizovaného inspektora. Ty umožňují zkrátit stavební řízení bez ohledu na připomínky dalších dotčených osob. Platnost jednoho z certifikátů odpůrci stavby napadli u Městského soudu v Praze. Soud jeho účinnost v září 2011 pozastavil, a tím znemožnil zkolaudování už hotové stavby. Od února 2012 se případem zabývá i Ústavní soud.