V Olomouci instalují podzemní kontejnery

Olomouc - Podzemní kontejnery na tříděný odpad instalují stavbaři v Olomouci. V centru města by klasické nádoby na odpad narušily historickou atmosféru, proto se vedení města rozhodlo pro speciální kontejnery, které nadzemní části vypadají jako odpadkové koše. Systém už využívá třeba Praha, Brno nebo Šternberk.

Lidé v centru Olomouce mají při třídění odpadu problém, protože k nejbližšímu kontejneru to mají i několik stovek metrů. Alespoň částečným řešením mají být nové podzemní jímky. „Město Olomouc se k vybudování podzemních kontejnerů rozhodlo z jednoho jediného důvodu, aby svým vzhledem popelnice nehyzdily městskou památkovou rezervaci a ulice v ní,“ vyjádřila se mluvčí Magistrátu města Olomouce Radka Štědrá.

„Celé území rezervace i ochranného pásma v Olomouci je územím s archeologickými nalezištěmi, takže najít místo, kde se vyhneme archeologickým významným nálezům, je poměrně obtížné,“ dodala vedoucí Oddělení památkové péče magistrátu Vlasta Kauerová.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Stavbaři kontejnery zapustí hned na třech místech. Kromě Lafayettovy ulice přibudou nádoby ještě u okresního soudu a nedaleko tržnice. Pětiletou zkušenost s podzemními kontejnery má například nedaleký Uničov. „Kapacita kontejnerů je trojnásobná oproti klasickým kontejnerům a také podzemní kontejnery mají lepší vzhled,“ myslí si starosta Uničova Dalibor Horák. Olomoucké zásobníky a jejich instalace vyjde na dva miliony korun. Vyvážet je bude speciální sběrný vůz se zvedacím ramenem. Všechny kontejnery by v Olomouci mohly být připraveny do dvou týdnů. Lidé by tak v centru města mohli třídit odpad už začátkem září.