Železniční podjezd v Třinci má roční skluz

Třinec - Obyvatelům Třince už rok chybí podchod pod železniční tratí. Ten měl nahradit zrušený přechod přes koleje. Stavba podchodu ale nabrala několikaměsíční zpoždění. Lidé zatím odmítají chodit oklikou. Přes veškeré zákazy i zábrany přecházejí koleje tam, kde se jim to hodí.

Odpoledne okolo druhé hodiny přešlo přes koleje jen během patnácti minut asi 30 lidí. Většina z nich směřovala z třinecké krajské nemocnice do centra města. Trať vede přímo pod tamním hlavním náměstím. Železniční trať je po rekonstrukci. Už brzy po ní začnou vlaky jezdit stošedesátkou. Podjezd proto měl být hotový letos. Ale nebude. „Stavba se pozdržela hlavně v přípravné fázi, kdy došlo k připomínkám ostatních účastníků výběrového řízení, proto se muselo vypsat znova,“ zdůvodňuje investiční referent KÚ MS kraje Pavel Slováček. Třinecký podjezd včetně chodníků má stát 125 milionů korun. Moravskoslezský kraj ho zaplatí převážně z evropsklých peněz. 

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Toho, že železnice v Třinci zcela neobvykle vede přímo centrem města, chce využít Správa železniční dopravní cesty. Nad podjezdem postaví zastávku. Železniční podjezd má být hotový na jaře v roce 2014. Stavbaři ale slíbili, že se ho pokusí dokončit už v závěru příštího roku. Železniční zastávka by měla být v provozu o několik měsíců dříve.

Vydáno pod