Místo luxusních bytů bude romská ubytovna, tvrdí Bzenečtí

Bzenec - Ostrou výměnu názorů zažili ve středu večer obyvatelé Bzence na Hodonínsku. Do jednacího sálu úřadu svolal starosta narychlo zastupitele obce. Na programu měli petici místních lidí. Ti si myslí, že podnikatel, který vlastní bývalou vojenskou jídelnu v bzeneckých kasárnách, ji nechce přestavět na luxusní byty, jak tvrdí, ale na ubytovnu pro Romy.

Neobvykle vysokou návštěvnost mělo včera setkání zastupitelstva v Bzenci. Dorazilo bezmála sto třicet lidí. A většina z nich byla ve značně bojovné náladě. Přišli totiž zpochybnit záměry podnikatele Miroslava Zaremby, který vlastní část bzeneckých kasáren. Zaremba tvrdí, že chce budovu předělat na luxusní byty. Navíc chce nyní stavbu navýšit o další dvě patra, aby se do ní vešlo bytů rovnou šestadvacet. Obyvatelé čtyřtisícového městečka si myslí, že je to nesmysl. Podle nich by se luxusní byty v lokalitě neuživily a jsou pouze zástěrkou pro sociální bydlení.

„Nechápu, že se tu na základě fámy a bez jakýchkoliv podkladů svolává zastupitelstvo. Vůbec nevím, kdo s tvrzením o romské ubytovně přišel, a nechápu, proč bychom měli vysvětlovat, že tam nic takového nebude,“ podotkl projektant, který na rekonstrukci pro firmu pracuje. První podněty k obavám vzešly podle všeho z rozhovoru s politikem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), který možnost ubytovny v Bzenci zmínil v rádiu Frekvence 1.

Senátor Jiří Čunek

„Problémy, jak vím, tak budou velmi brzy možná v Bzenci, kde se chystá nějaká velká ubytovna pro Romy. Má to být tedy v soukromých rukou.“

                                                                                             Zdroj: Frekvence 1

Během tří hodin, kdy se setkání konalo, čelil Zaremba desítkám dotazů. Jeden z místních po něm dokonce ve vzteku hodil hrst mincí. Jedním z hlavních argumentů obyvatel i opozice je údajně velmi pochybná historie Zaremba Stav Group i samotné osoby podnikatele. Na zasedání zaznělo mimo jiné i to, že muž v minulosti působil ve dvou firmách. Jedna z nich skončila v likvidaci a druhá v konkurzu. Také existuje na osobu Zaremby dvanáct exekucí.

Zastupitel Miroslav Goliáš (nez.) navíc zpochybnil i celý podnikatelský záměr. „Luxusní byty v této lokalitě jsou neprodejné. Nic pěkného kolem není,“ řekl Goliáš. Místní upozorňují zejména na to, že kasárna stojí v průmyslové zóně, kde nemají parkoviště ani dětské hřiště. V Bzenci a okolí navíc už několik hezčích bytů dlouhodobě zeje prázdnotou.

Je to politický boj, tvrdí podnikatel

Zaremba se ohradil s tím, že žádnou ubytovnu nikdy neměl v plánu a na rekonstrukci má platné stavební povolení. Byty navíc nechce prodávat, ale pronajímat. Sociálně slabé rodiny by si je tak jen těžko mohly dovolit. „Nás vůbec nenapadlo stavět byty pro Romy. Doteď jsme ani nikdy nic podobného nepostavili. Navíc pro mě jako investora by to nebylo vůbec výhodné,“ hájil se Zaremba. Podle něj se spíš jedná o lokální politický boj.

Podle něj navíc Bzenečtí nemají právo rozhodovat o tom, kdo se do bytů smí nastěhovat a kdo ne. „Může se do nich nastěhovat každý, kdo chce. Tomu nemůžete zabránit,“ dodal směrem ke shromážděným lidem. Nelíbily se mu ani výpady lidí proti Romům. „Copak je Bzenec rasistický?“ položil Zaremba davu spíše řečnickou otázku.

Po víc než třech hodinách nakonec došli zastupitelé k rozhodnutí, že se pokusí změnit územní plán, aby stavební firma nemohla dostavět další patra. „Bude se řešit změna územního plánu a tento objekt bude velmi pečlivě sledován jak stavebním úřadem, tak občany,“ uvedl na konci jednání zastupitel Miroslav Goliáš (nez.).

S výsledkem zasedání byl spokojený i starosta Bzence Pavel Čejka (KDU-ČSL). „Padla tu řada námětů. Chceme tu žít jako doteď, takže obavy občanů chápu. Myslím, že se nám podařilo najít dobrý kompromis,“ řekl Čejka. Sám ale připustil, že pochybuje o reálném základu obav. „Nemohu ale zároveň vyloučit, že by se něco podobného v budoucnu nestalo, protože se s tím potýká řada měst po celé republice,“ uzavřel Čejka.

Zastupitelstvo také zvažuje koupi daného objektu. Město by tak mohlo rozhodovat samo, co nebo kdo v objektu bude.