Ze surovinové politiky by mohl vypadnout průzkum Frenštátu

Karviná - Odpůrci těžby uhlí na Frenštátsku mohou dosáhnout toho, že z návrhu státní surovinové politiky vyškrtnou průzkumnou ražbu v tamním dole. Ministerstvo průmyslu a obchodu přislíbilo, že sporné pasáže posoudí nebo rovnou vymaže. Záměr OKD vytěžit uhlí pod karvinskou částí Staré město ale naopak nová surovinová politika už neovlivní.

Září 2011: společnost OKD oznámila, že chce prozkoumat dosud netknuté zásoby uhlí pod Beskydy. 30 let staré odhady jsou údajně příliš zastaralé. Nesouhlas okolních obcí s oživením frenštátského dolu ještě zesílil. Teď se protesty napřely na ministerstvo průmyslu a obchodu. To před několika týdny představilo návrh nové surovinové politiky, který s průzkumem počítá. Po jednání se zástupci obcí ale ministerstvo začíná couvat. Státní surovinová politika sice těžařům přímo neumožňuje zahájit průzkum nebo těžbu, při jednání o povolení prací jim ale dává do ruky silný argument. Ten chtějí odpůrci těžařům vzít. „Protože by vlastně společnost OKD mohla vytáhnout surovinovou politiku a říct: já mám objednávku státu na to to tady prozkoumat,“ tvrdí starosta Trojanovic Jiří Novotný.

„To, jestli se uskuteční průzkum, záleží na dohodě státu, místních obyvatel a zastupitelů a OKD. Není to výhradně předmětem toho, jestli bude obsahem státní energetické koncepce,“ reagoval mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Odpůrci těžby v Karviné Starém městě se už na změnu surovinové politiky zřejmě spoléhat nemohou. Stát totiž dlouhodobě s vytěžením černého uhlí pod touto místní částí počítá. „Musíme se spolehnout už pouze jenom na sebe, na vlastníky nemovitostí, kteří nebudou podepisovat dohody s těžební organizací a tím pádem ani Báňský úřad nemůže vydat povolení k hornické činnosti,“ uvedla Monika Heisigová z občanského sdružení Karviňáci proti těžbě. Návrh surovinové politiky prošel meziresortním připomínkovacím řízením. Nad jeho dalším zněním bude ministerstvo se zástupci obcí Frenštátska diskutovat příští týden. Poté by jej měla projednat vláda.