Primátor Svoboda: Odvolaný ředitel Lich by se mohl vrátit do funkce

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v rozhovoru pro Studio ČT24 připustil, že by se mohl odvolaný generální ředitel pražského dopravního podniku Vladimír Lich vrátit do své funkce. Liche včera odvolala dozorčí rada, podle primátora ale o tomto kroku nebylo informováno vedení pražské ODS ani TOP 09. Zřejmě proto dojde ke změnám v dozorčí radě, primátor jmenoval např. Davida Vodrážku, který měl Lichovo odvolání navrhnout.

Pane primátore, bývalý generální ředitel DPP Vladimír Lich označil své odvolání za útok na vás, chápete to taky tak?

Je to útok na principy, které já hájím.  Je to osobní útok, je to problém mezi mnou a mezi dozorčí radou, mezi mnou a skupinami, které tam fungují. V přeneseném slova smyslu je to útok na to, co jsme se zavázali dělat a co teď děláme. A to je snaha změnit chod města Prahy, změnit náklady, které město nese, a když se nám to daří, tak se může stát, že se objeví skupiny, které proti takovéto snaze vystoupí. 

Řekněte, čí je to útok?

Zodpovědný za tento útok je pochopitelně zastupitel Nouza z TOP 09, který je předsedou dozorčí rady, který to všechno zfinalizoval a prosadil, za ODS je to kolega Vodrážka, který velmi silně proti řediteli hovořil, a samozřejmě role pana Noska (náměstek primátora, pozn. red.) je role, která pracuje na druhé straně. Navíc pokyn dozorčí rady předsednictvu, že má ředitele Liche odvolat, je překročení jejích pravomocí. 

Myslíte si, že jste jako primátor ztratil reálný vliv na to, co se v klíčové městské firmě děje?

Ne, já si to nemyslím, já jsem přesvědčen o tom, že jednání Rady hlavního města Prahy, která je představitelem akcionářů, proběhne tak, že se nám podaří vrátit funkci, kterou hlavní město má mít, do svých rukou. Jsem přesvědčen, že to bude vyžadovat možná i zásadní změny v dozorčí radě, nevylučuji ani restrukturalizaci Rady hlavního města Prahy jako takové. Všechny ty kroky budou učiněny tak, aby splnily to, k čemu se obě strany ODS i TOP 09 svým voličům zavázaly. 

Začněme dozorčí radou. Je to tak, že v dozorčí radě by měli skončit ti, kteří včera hlasovali proti panu řediteli?

Myslím, že tam vznikla celá řada nedorozumění, já mám už na stole rezignace některých členů dozorčí rady, kteří hlasovali, aniž by celou podstatu znali, a hlasovali proto, že nechtěli vyvolávat rozkol v dozorčí radě. Například Tomáš Portlík (ODS) je ten, který mi dal svoji rezignaci, protože se domnívá, že svůj hlas nepoužil správně a že se nechal zmást tou argumentací, která tam zazněla. Myslím si ale, že lze přesně pojmenovat ty, kteří na přípravě dovolání pracovali. 

Dovedete si představit Davida Vodrážku, který stál za tím včerejším hlasováním, že by zůstal?

Představit si to nedovedu. Dozorčí rada je jmenována valnou hromadou. A když má záměr předsedu odvolat, má povinnost ji informovat. Nikdo z těch lidí, kteří odvolání iniciovali, nedal zprávu primátorovi, ani předsedovi pražské ODS, ani prvnímu náměstku Hudečkovi, ani ostatním představitelům koalice v radě. To je zásadní porušení povinnosti, kterou členové dozorčí rady mají. Oni jsou do dozorčí rady jmenováni na základě rozhodnutí právě valné hromady. 

Je cílem těch personálních změn, které jste jmenoval, návrat Vladimíra Liche do vedení podniku?

Ano, může to být i finální výsledek. Nemohu to vyloučit. Záleží na tom, jaká bude vůle valné hromady. 

Rozhovor s primátorem Svobodou (zdroj: ČT24)

Vy jste naznačoval možné změny v radě města. Můžete být konkrétnější?

Změny jsou nutné proto, aby rada dokázala plnit roli valné hromady hlavního města Prahy a fungovala dobře. Já to říkám jako jednu z možností, nic konkrétního. Ale může to nastat.

Kdy by se koaliční jednání mělo uskutečnit?

Na začátku příštího týdne. Řada lidí se bude muset vrátit z dovolených. V pondělí by všichni radní měli být na magistrátu. 

Pokud se vám nepodaří obměnit dozorčí radu, vyvodíte z toho Vy sám nějaké důsledky?

Já se nehodlám smířit s tím, že rada odvolá člověka, který má dobré výsledky a který splnil své zadání a snížil náklady podniku. Navíc rozkryl některé problémy spojené s financováním a na to podal trestní oznámení. 

Dáváte to tedy do souvislosti?

Nedávám, já jenom říkám, že to následovalo. Ať si každý udělá svůj závěr. Představte si, že kdyby trestní oznámení nepodal ráno, tak už by se to nikdy nepodařilo. To je vážná věc.

Když zjistíte, že vy ani vedení nemá sílu usměrnit ten vývoj, jaké vyvodíte závěry?

Já nepředpokládám, že by taková situace nastala. Že bychom se s koaličním partnerem neshodli na pokračovaní plnění našeho volebního programu, a tím je boj proti korupci v orgánech hlavního města Prahy. Všechno to, co tak negativně ovlivnilo vývoj politiky hlavního města, vývoj vnímání života v Praze. Nepředpokládám, že by měl vzniknout zásadní problém. 

Pokud byste se nedohodli, existuje varianta, že byste opustil ODS?

Já jsem byl celý život nestraníkem a do ODS jsem vstoupil po zralé úvaze a musím zodpovědně říct, že ji neopustím, protože jsem přesvědčen, že má potenciál.