Hostýn se připravuje na vyvrcholení korunovačních oslav

Svatý Hostýn (Kroměřížsko) – Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku vrcholí přípravy na oslavy 100. výročí papežské korunovace sošky Panny Marie. Očekává se, že na Hostýn dorazí až patnáct tisíc věřících. Hlavní mše začne krátce po desáté hodině za účasti moravských, polských a slovenských biskupů.

Díky sošce Panny Marie, která je považována za ochránkyni Moravy, patří vrchol mezi nejnavštěvovanější poutní místa. A právě kvůli ní se v sobotu na Hostýn vydají tisíce věřících. Hlavní dopolední mše se zúčastní biskupové ze střední Evropy, hlavním celebrantem bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Slavnostní mše svatá se odehraje na speciálním venkovním pódiu. Vůbec poprvé ji zpěvem a hudbou doprovodí pěvecký sbor s pěti stovkami členů.

Předseda Matice Svatohostýnské Lubomír Vývoda (zdroj: ČT24)

Program hlavního dne korunovačních oslav

7:15 – 15:00 nedělní pořad bohoslužeb v bazilice a sv. požehnání

7:30 - 10:00 svátost smíření, kterou bude možno vykonat i venku v prostoru prvních zastavení klasicistní křížové cesty, bude zde zpovídat několik desítek kněží

8:00 – 9:15 zkouška všech zpěváků a hudby na venkovním pódiu za kaplí sv. J. Sarkandera vč. společného nácviku ordinária, žalmu, přímluv

9:45 - 10:10 modlitba růžence, příprava slavnostního liturgického průvodu biskupů a kněží v prostoru ambitů za bazilikou za komentovaného poslechu nových zvonů a různých variant jejich zvonění

10:05 – 10:15 příchod liturgického průvodu na venkovní oltář za zpěvu písně 817 – Zdrávas, Maria! (nápěv 828 – Bože, cos ráčil), střelba z historického kanonu

10:15 – 11:45 slavnostní liturgie - hlavní celebrant Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, hlavní kazatel Mons. Marián Chovanec, světící biskup nitranský (obraz a zvuk z této mše sv. bude taky v bazilice na plátně a na velké obrazovce)

13:30 – 15:00 odpolední koncert mládežnického Dechového orchestru Haná na venkovním pódiu

(zdroj: hostyn.cz)

Hostýn o víkendu čeká velký dopravní nápor

Vrchol Hostýna je pro běžnou dopravu nedostupný, poutníci se nahoru dostanou jen speciálně vypravenými autobusy. V sobotu jich už od brzkých ranních hodin bude nahoru jezdit hned 25 a díky tomu bude zajištěna doprava většiny návštěvníků. Dopoledne se na vrchol dostane také 150 poutních autobusů, které svezou věřící z jednotlivých farností.

Kdo nepojede autobusem, musí pěšky nebo na kole. V sobotu bude v Bystřici pod Hostýnem, ale také ve Chvalčově, Slavkově, na Rusavě a Tesáku zajištěn dostatek parkovacích míst. Parkovat se bude moct například i na louce vedle hřbitova v Bystřici pod Hostýnem. Z dopravních komplikací má dopravce už teď obavy. „Může docházet k ucpání autobusy, i když je vyloučen pohyb cyklistů nebo pěších. Tohle všechno může způsobit problémy,“ uvedl dispečer firmy Krodos Bus Josef Dratva. Na plynulé přesouvání poutníků tak budou na místě dohlížet desítky policistů.

Jak se dostat na Hostýn pěšky nebo na kole

  • Chodník, který vede podél státní silnice od hřbitova přes Vinohrádek a nad Lázněmi dále po červené turistické značce až na vrchol
  • Další možnost je z Chvalčova po Císařské cestě (žlutá značka) a po červené značce od lesní školky.
  • Na Svatý Hostýn taky vede turistická cesta a cyklotrasa z Tesáku a Trojáku.
  • Na Svatý Hostýn se taky dostaneme ze Slavkova, kolem kapličky nahoru po neznačené cestě, která se napojuje na modré značení blízko vrcholu Svatého Hostýna.
  • Další možnost je asfaltová cesta z Rusavy (žlutá značka od obecního úřadu), cyklotrasa.

Mapu najdete na webu Hostýna

Program oslav skončí v neděli, kdy na Hostýn dorazí poutníci, kteří se sem vydali z Velehradu. Oslavy uzavře koncert Václava Hudečka s Janáčkovým komorním orchestrem.

Socha Panny Marie byla slavnostně korunována před sto lety. Korunovační slavnosti trvaly deset dnů a v den korunovace navštívilo oblíbené poutní místo přes 100 tisíc lidí, kteří tak vyjádřili svůj blízký vztah k Panně Marii.

Historie poutního místa na Hostýně sahá již do 13. století, kdy Moravu ohrožovali Tataři a místní obyvatelé před nimi hledali úkryt v lesích a na kopcích. Podle legendy byli ti, kteří našli své útočiště právě na Hostýně, zachráněni přímluvou Panny Marie, která bleskem zapálila ležení divokých nájezdníků. Lidé pak z vděčnosti postavili na hostýnském vrchu sochu Panny Marie Ochranitelky a později zde přibyla i dřevěná kaple a poutní chrám a další objekty.

Socha byla při korunovaci ozdobena korunkami, které byly pořízeny ze sbírek věřících. Svými dary v podobě prstýnků, náušnic i šperků ji ozdobily moravské ženy a dívky. Korunka Panny Marie má v čelence zdobené dvěma řadami perel vpředu vyrytý nápis „Zůstaň Matkou lidu svému“. Obsahuje například 27 diamantů, 546 perel, 148 rubínů a 138 smaragdů. Korunka na hlavě sošky Ježíška je jednodušší a zdobí ji nápis „Beránku boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi“.