Happening k výročí invaze v srpnu 1968 v Březí

Již třetím rokem pan Jiří Stropek z Boršova u Českých Budějovic zorganizoval v obci Březí před chatou U Šilhavé chobotnice happening k blížícímu se datu 21. srpna (nejbližší víkendový termín připadl letos na sobotu 18. srpna).

Jiří Stropek opět za pomoci kamarádů zajistil dobový program, počínaje výzdobou chaty na břehu řeky u jezu a obstaráním uniformovaných soldátů a lehké i těžší vojenské techniky konče. Nezbytnou součástí byla opět živá hudební produkce pokleslé rockové a bluesové hudby, tolik nekorespondující s duchem, oním neblahým datem započaté, éry normalizace a následného poníženého shlížení se v činech a kultuře velkého bratra z Východu.

Tato hudební součást celoodpolední, do tmy trvající akce, asi musela decentně šokovat kol plující vodáky, zvyklé spíše na vlhkost rosy na kolejích a tichý šum peřejí pod Bílou skalou. Nicméně nikoho obdobné excesy, jaké probíhaly v žhavém dni na břehu Vltavy při živelné, místy silně psychedelické a ryze improvizované interpretaci nevodáckých písní typu Hey Joe, Cocaine, Sweet Home Alabama nebo Hoochie Coochie Man, nikoho nepobouřily a pořádkovou hlídku VB nikdo na umělce nepoštval. Večer zakončilo vystoupení rodinného dua 2 Generations s projekcí, tentokráte aplikovanou pouze na televizní obrazovce – vzhledem k brzkému počátku „večírku“ se nepředpokládalo použití velkoplošného plátna. Opak byl pravdou, tma se v tu dobu snesla nad řeku, jen to plátno se válelo nějakých 60 km dále v garáži.

Hudební produkce (zdroj: ČT24)

Pokud je možno se politicky zamyslet a vzít si poučení z této akce, pak nelze než konstatovat, že iniciátorovi patří vřelý dík, který s nadsázkou dává lidem připomenout, že bylo cosi shnilého v tom státě českém od oněch dob.