Vražedkyně místostarosty Vytopila stráví 15 let za mřížemi

Brno – Na 15 let do vězení poslal brněnský krajský soud Radku Pojerovou Onderkovou, vražedkyni bývalého místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila. Její bývalý manžel Filip Onderka, který byl vraždě přítomen a pomáhal ukrýt tělo, stráví za mřížemi za přečin nadržování 3 a půl roku. Poté, co Pojerová Vytopila zastřelila, mu společně uřezali hlavu, která se dosud nenašla, a jeho ostatky zakopali v lese u Ivančic. Obžalovaní před soudem svalovali vinu jeden na druhého, motiv činu je stále nejasný. Rozsudek je nepravomocný, odvolala se žalobkyně i obhájkyně Radky Pojerové.

Krajský soud v Brně dnes rozhodl v případě vraždy bývalého místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila. Ten beze stopy zmizel loni v září, policie ale později vypátrala dvojici pachatelů Radku Pojerovou a Filipa Onderku. Onderka později policii dovedl k tělu zakopanému v lese. Pojerová dnes odešla od soudu s trestem 15 let za vraždu, Onderka stráví za mřížemi za přečin nadržování 3 a půl roku. Pojerová musí navíc pozůstalým zaplatit celkem 925 tisíc korun. Rozsudek je nepravomocný. „Podala jsem odvolání ohledně obou obžalovaných, poněvadž je považuji za spolupachatele,“ řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Podle žalobkyně se obžalovaný Filip Onderka dostal do finančních problémů ve svém podnikání, a musel proto své podniky postoupit Vytopilovi a Antalové. Bez vědomí Antalové vylákal Vytopila na schůzku. Žalobkyně uvedla, že střílela Pojerová, Onderka jí v činu pouze nezabránil. Naopak ženě pomohl zbavit se těla, za smrt Vytopila jsou tedy odpovědní oba dva. Za vraždu z malicherných pohnutek navrhla Eichlerová pro oba spolupachatele trest nad horní polovinou trestní sazby. Polehčující okolností pro Onderku byl fakt, že celou událost policii popsal. Také ukázal místo, kde zahrabali tělo.

Kauza Vytopil – kdo je kdo

Bývalému místostarostovi Brna-Židenic Aleši Vytopilovi bylo v době jeho smrti 36 let. I když byl politik ženatý s manželkou Silvií, měl před smrtí i milenku - Pavlu Antalovou. Devětadvacetiletá žena je bývalá prostitutka a podle svědků z Vytopila tahala velké peníze. Antalová měla dítě se svým bývalým milencem Filipem Onderkou. Do mileneckého čtyřúhelníku zasahovala ještě bývalá manželka Onderky Radka Pojerová. Po dnešku je jasné, že podle soudu byla právě Pojerová Vytopilovou vražedkyní. Motivem k vraždě byla nejspíš dcera Antalové a Onderky. Dvouletou dívenku chtěli totiž vychovávat jak Vytopil s Antalovou, tak Onderka s Pojerovou.

Dvě strany se proti rozsudku odvolaly (zdroj: ČT24)

Obhájce Filipa Onderky Jiří Baudys kontroval tím, že jeho klient po výstřelu už nemohl zasáhnout. Na vraždě se nijak nepodílel a vůbec ji neplánoval. Kdyby ano, nezvolil by prý jako místo schůzky Mariánské údolí. Důvodem vraždy prý byla nevhodná poznámka Vytopila směrem ke schopnostem Pojerové pečovat o dítě. Obhájkyně Radky Pojerové Hana Klímová navrhla – stejně jako Baudys – zproštění obžaloby. Žena prý neměla k vraždě motiv. Byla ráda, že díky vztahu Antalové s Vytopilem mohla žít opět s Onderkou. Po vynesení rozsudku podala i Klímová odvolání. „Soudce hodnotil pouze výpověď pana Onderky jako jedinou věrohodnou a výpověď paní Onderkové jako méně věrohodnou, s čímž zásadně nesouhlasím,“ řekla obhájkyně.

Vztah s milenkou Vytopila finančně vyčerpával 

Jedním ze svědků, kteří dnes před soudem vypovídali, byl dlouholetý kamarád Aleše Vytopila. O obžalovaném Filipovi Onderkovi mluvil jako o psychopatovi s trestní minulostí. Naopak Vytopil byl podle něj nekonfliktní a úspěšný člověk. S manželkou Silvií byl přes deset let, ale manželství zůstalo bezdětné. „V květnu loňského roku jsem se dozvěděl, že má milenku. Radil jsem mu, ať z toho vztahu vystřízliví,“ vypověděl muž. S Vytopilem se viděl 4. září, tedy necelý týden před jeho zmizením. „Nevypadal moc dobře. Tvrdil, že už vztah s Antalovou není, co býval. Chtěl se vrátit ke své manželce Silvii,“ dodal. S Vytopilem se viděl ještě 6. září, tehdy se prý politik zmínil, že ho milenka stála dost peněz. 

Vztahy lidí kolem Vytopila
Zdroj: ČT24

Další z Vytopilových přátel jeho finanční situaci potvrdil. Finanční problémy měl podle svědka bývalý místostarosta až od doby, kdy se začal scházet s Antalovou. Kamarád se s ním viděl naposledy ve středu 9. září 2011, kdy si mu Vytopil stěžoval, že jeho milenku společné podnikání vůbec nezajímá a že je na vše sám. „V pátek kolem šesté jsem s ním telefonoval. Měli jsme se potkat v deset večer, ale na schůzku nedorazil,“ uvedl svědek.

Proč byl Vytopil zavražděn?

Motiv vraždy je stále nejasný. Hovoří se o tom, že pachatelé chtěli Vytopila připravit o úspory. Jeho bratr Jiří jej označil za velmi dobře finančně zajištěného a podivoval se nad tím, že po něm zbylo tak málo peněz. Ve hře je i možná žárlivost. Vytopil žil s Onderkovou bývalou družkou Pavlou Antalovou. Onderka to těžce nesl, přestože tou dobou žil se svojí exmanželkou Pojerovou. 

Další možný motiv je spor o dítě – 1,5letou dcerku Antalové a Onderky. Vytopil, který nemohl mít děti, si ji oblíbil tak, že ji chtěl do své péče. Stejně ale uvažovala Pojerová. Podle znalců má tendenci řešit spory se zbraní v ruce. 

Šestatřicetiletý politik téměř beze stopy zmizel loni v září 

Politik zmizel loni 9. září. Pouhých deset dní předtím založil Aleš Vytopil společně se svojí osmadvacetiletou přítelkyní Pavlou Antalovou společnost Pepebar, podnikat chtěli v herně a baru v Hrotovicích. V den svého zmizení politik vybral z banky v hotovosti 200 tisíc korun a zamířil do Mariánského údolí v Brně-Líšni na schůzku s bývalým partnerem Antalové Filipem Onderkou, který zmíněné podniky v Hrotovicích vlastnil. 

Antalové se Vytopil kolem 19. hodiny ozval s tím, že Onderka zatím nedorazil. Žena mu řekla, ať počká ještě pět minut, a potom se vrátí domů. Za pár minut byl Vytopilův mobil nedostupný. Po zmizelém muži později začala pátrat policie, ovšem bezvýsledně. Tělo našla policie až o dva měsíce později – poté, co zatkla Onderku a Pojerovou.