Ostravská radnice se otevírá veřejnosti

V neděli se již tradičně otevřou veřejnosti prostory ostravské Nové radnice. Návštěvníci budou moci navštívit i běžně nepřístupné prostory, jako jsou primátorova pracovna nebo například místnost městské rady.

Ostravskou Novou radnici, tedy největší radniční komplex v České republice, budou moci návštěvníci obdivovat od 13:00 do 18:00 hodin. Průvodci zájemcům ukáží běžně nepřístupné prostory, zdarma bude přístupná i vyhlídková věž. Právě ta se během více než osmdesáti let od svého postavení stala symbolem města, a při své výšce 85 metrů i nejvyšší radniční budovou v zemi.

Budovu, postavenou ve funkcionalistickém stylu, zdobí čtyři sochy. Ty symbolizují hornictví, obchod, vědu a hutnictví. Přestože byla několikrát rekonstruována, nebyl její architektonický vzhled zásadně narušen. Radnice bývá tradičně veřejnosti otevřena právě u příležitosti státního svátku a akce se těší velkému zájmu.

Letos je součástí akce i doprovodný program. Ten se zaměří na záchranné složky města, které „budou po celé sváteční odpoledne předvádět zejména svoji techniku, ale nabídnou i další zajímavé akce, kvízy, soutěže,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Představí se i tým Českého červeného kříže, zájemci budou moci nahlédnout i do emisního vozidla Zdravotního ústavu - toho, které analyzuje ovzduší v Ostravě. Městská policie Ostrava zase ukáže speciální vozidlo s mobilním kamerovým systémem a záchranářské vozidlo. Diváci uvidí i ukázku oddílu kynologie.

K vidění bude například i vůz Hasičského záchranného sboru, které hasiči využívají ke všem typům zásahu, od akutního otevírání dveří přes dopravní nehody až po požáry. Policie ČR představí mimo jiné svou speciální pořádkovou jednotku a její výzbroj a výstroj. Návštěvníci si však budou moci prohlédnout také mobilní monitorovací centrum nebo obrněné kolové vozidlo.

Vydáno pod