Kino Centrum v Havířově promítne příběh filmového režiséra

Příběh filmového režiséra Karla Reisze, rodáka z Ostravy a jednoho ze zakladatelů Free Cinema, osloví v pondělí 5.listopadu 2012 diváky obnoveného kina Centrum v Havířově. V úvodu projekce, která začíná v 18:00 hodin v Malém sále kina, vystoupí režisérka Petra Všelichová a novinář Martin Jiroušek.

Dokumentární film, který vznikl v koprodukci Čestmír Kopecký, CinemArt.a.s.  a Česká televize, Televizní studio Ostrava, připomene osobnost filmového tvůrce, jehož jméno nalezneme v titulcích jedinečných filmů (V sobotu večer, v neděli ráno, Psí vojáci, Francouzova milenka,…). Tvůrci dokumentu využívají unikátní  archivní materiály i výpovědi známých filmových osobností a  příbuzných, včetně režisérova bratra Pavla.

Film popisuje Reiszův život se zvláštním důrazem na zásadní vliv, který měl pro založení hnutí Free Cinema. Filmy Free Cinema jsou cenným dědictvím – fascinujícím, krásným, někdy nadějným a často smutným, ale vždy autentickým. V jeho prvních filmech je možné vidět zásadní vliv Ostravy, města, které zformovalo jeho filmovou poetiku.