Jak koupit státní dluhopis? Stačí zajít do banky s občankou

Praha – Ode dneška mohou lidé objednávat spořicí státní dluhopisy z tzv. vánoční emise. Pořídit si dluhopis je velmi snadné. Stačí zajít do některé ze čtveřice bank, které dluhopisy prodávají, nebo na poštu. A jaké dokumenty k tomu potřebujete? Postačí pouze občanský průkaz. Peníze za nakoupené dluhopisy se převádějí až později.

Upisovací období, během kterého mohou lidé objednávat dluhopisy, bude probíhat až do 21. listopadu. Avšak pokud jste se rozhodli, že dluhopisy nakoupíte, nevyplatí se otálet. Ministerstvo financí si vyhrazuje právo upisovací období předčasně ukončit, dostat se tak nemusí zdaleka na každého. To lidé pocítili například během historicky první emise dluhopisů pro občany v Česku. Objednávky se měly přijímat měsíc, nakonec jejich příjem ministerstvo pro velký zájem utnulo po pěti dnech.

Státní dluhopisy můžete nakoupit na pobočkách:

  • České spořitelny
  • ČSOB
  • Komerční banky
  • J&T Banky
  • České pošty

Na objednání dluhopisů potřebujete pouze občanský průkaz. Vyřízení všech formalit je zdarma. Pokud ale chcete dluhopis někomu darovat, což vánoční emise umožňuje a ještě vám k tomu distributor vystaví dárkový certifikát, počítejte s poplatkem ve výši 250 korun. Kompletní přehled poplatků najdete na webu ministerstva financí.

Dluhopisy není třeba zaplatit hned při objednání, do banky nebo na poštu tedy nemusíte vyrazit s kufříkem plným peněz. „Peníze je potřeba zaplatit do 5 dnů po skončení upisovacího období na účet distributora. Platit lze samozřejmě i během upisovacího období,“ popsal specialista AWD Jan Macek. Objednávky, které v této lhůtě investoři nezaplatí, ministerstvo financí stornuje. Zaplacené dluhopisy pak ministerstvo investorům vydá 12. prosince.

Co se nabízí:

  • 1,5letý diskontovaný – výnosnost 2,5 procenta
  • 5letý kuponový – výnosnost 3,22 procenta
  • 5letý reinvestiční – výnosnost 3,41 procenta
  • Inflační dluhopis – úroková sazba je pohyblivá - podle ČSÚ
  • 3letý prémiový – efektivní úroková míra 2,77 procenta

Tříletý prémiový dluhopis – zajímavá novinka s úskalími

Novinkou vánoční emise je tříletý prémiový dluhopis. „Tento dluhopis motivuje klienta k jeho držení až do splatnosti a za to mu nabízí zajímavý výnos,“ uvedl Petr Podzimek z tiskového centra České spořitelny. Podle ministerstva financí musí střadatelé počítat s tím, že v prvních dvou letech bude výnos tohoto dluhopisu velmi nízký. Půjde o úrok ve výši 0,5 procenta, což je srovnatelné s běžným bankovním účtem. Nižší úrok v prvních letech vyváží investorům třetí rok. „Na konci posledního roku dostane vlastník sedmiprocentní prémii za držbu do splatnosti,“ popsal tiskový mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

I prémiový dluhopis je možné prodat předčasně, investor se tím však připravuje o zisk. Předčasný prodej dluhopisů není výhodný ani u dalších typů státních cenných papírů. „Rozhodně nemá smysl kupovat spořicí státní dluhopisy s tím, že dopředu vím, že je nebudu moci držet do splatnosti. Možnost předčasného prodeje by kupci měli vnímat jen jako únik 'pro strýčka příhodu', když by je postihl nějaký nečekaný výdaj,“ upozornil obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Spořicí státní dluhopisy nabízí podle odborníků občanům, občanským sdružením i některým institucím zajímavý výnos s relativně nízkou mírou rizika. V delším časovém horizontu také mohou peníze ochránit před inflací. Žádné výrazné reálné zhodnocení peněz ovšem podle expertů od státních dluhopisů očekávat nelze.