Pohádka Princezna Tma bojuje romským tancem a hudbou proti předsudkům

Brno – Divadlo Líšeň pokračuje v práci s romskými dětmi. Spojila je spolupráce na romské pohádce Princezna Tma. S představením, které doplňuje přednáška o životě Romů a praktická dílna, objíždí základní školy po celé republice.

Pohádka se inspiruje starým romským příběhem o princezně, příběh ztvárňuje především tanec a hudba. Do děje občas vstupuje kytarista jako vypravěč. Všechny role ztvárnili Romové pod režisérskou taktovkou Pavly Dombrovské. „Vzhledem k tomu, že představitelé rolí jsou poměrně mladí, tak z toho vyplynulo, že to bude školní představení. Mám pocit, že kontakt mezi Romy a ostatními je v tomto věku důležitý,“ vysvětlila Dombrovská.

Velká část představení se odehraje v romštině, děti ze základních škol se s ní často setkávají poprvé. Stejně překvapivé pro ně bývají i informace, které získají na debatě s hudebníky a tanečníky. „Nejčastěji se mě ptají na rodinu, když o ní mluvím. Jsou docela překvapené, když řeknu, že mužská populace je u Romů důležitější než ta ženská. Nejzajímavější jsou pro ně zvyky,“ popsala šéfka tanečního souboru Merci Monika Balogová.

Princezna Tma (zdroj: ČT24)
Vydáno pod