ČT: Zlínští policisté vyšetřují případ týrání dětí vychovatelkou

Zlín - Mimořádně závažný případ týrání dětí vyšetřují zlínští kriminalisté. Na dětech předškolního věku se ho měla dopustit zaměstnankyně Dětského centra Zlín, která si už vyslechla obvinění za trestný čin týrání svěřené osoby. Více informací ale policie zatím odmítá sdělit, jelikož ještě nevyslechla všechny svědky.

Policie i státní zastupitelství na případ uvalily striktní informační embargo.„V této chvíli vám nemohu obvinění potvrdit ani vyvrátit. Jde o velmi citlivou kauzu, vyšetřování zdaleka není u konce,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková. České televizi se přesto podařilo získat několik podrobností.

Obviněná žena v krizovém centru pro děti pracovala mnoho let. O jejích výchovných praktikách se poprvé zmínily děti na škole v přírodě a vedení centra na ženu okamžitě podalo hlášení policii. K dispozici má i dosvědčující materiál na videu, ze kterého je zřejmé, že žena děti například velmi necitlivě tahala za vlasy. Pro vyšetřovatele bylo video tak jasným důkazem, že ženu ihned obvinili z týrání.

Podle informací, které České televizi potvrdila zlínská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD), už žena s dětmi nepracuje. "Podala výpověď, tudíž už není v kontaktu s dětmi.
Jsme si jisti, že kontrolní mechanismy fungují, protože se na to přišlo hned v počátku," uvedla radní.

Vyjádření zástupce zřizovatele centra, radní Hany Příleské (ČSSD) (zdroj: ČT24)

„Jestli lze těmto věcem předcházet, nelze takto přesně říci, protože se jednalo o selhání jedince, nikoliv o selhání systému,“ míní Příleská.

Zaměstnavatel vychovatelky se k případu odmítl vyjadřovat, dokud neskončí jeho vyšetřování.

Dětské centrum Zlín je nestátní zdravotnické zařízení, jeho zřizovatelem je Zlínský kraj. Jedná se o takzvané krizové centrum - poskytuje zdravotní, výchovnou, psychologickou a sociální péči dětem a jejich rodinám. Jeho součástí je i denní školka určená pro děti se zdravotním znevýhodněním, dětský domov s kapacitou 19 míst pro děti od jednoho roku do tří let a šesti místy pro svěřence od tří do deseti let. Určen je pro děti s nařízenou ústavní výchovou, se zdravotním postižením nebo z rodin v tíživé životní situaci. Mnohé z dětí umístěných v centru už dříve týrání zažily.