Manželé nechali postavit kapličku a věnovali ji dobrým lidem

Hrádek - Novodobá kaplička se zvonem a sochou svatého Izidora ozdobila turistickou stezku v Hrádku na Jablunkovsku. Nechali ji postavit manželé Rychtárkovi, kteří si tak splnili svůj dvacet let starý sen. Zvoničku vytvořili jako symbol uzdravení a soudržnosti rodiny.

Kdo jednou zazvoní, bude žít spokojeně až do smrti, tak zní nápis vytesaný do kamene. Manželé Rychtárkovi věnovali zvoničku všem dobrým lidem.

„Myšlenka je stará asi 20 let. Vznikla tak, že jsme s manželkou v lese v Beskydách objevili malou zvoničku a vraceli jsme se k ní vždy, když jsme měli řešit nějaké závažné rodinné nebo pracovní rozhodnutí,“ vysvětluje Jaroslav Rychtárek.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

A právě tam v lese si manželé slíbili, že podobnou zvoničku postaví i v Hrádku. Zasvětili ji svatému Izidorovi, patronu rolníků, uzdravení a hlavně šťastných rodin.

„Myslím si, že v době, kdy cítíme rozklad rodinného života, jsou takové momenty velmi důležité,“ uvedl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Rychtárkovy pochválil i starosta Hrádku. „Celá obec má velkou radost a přejeme zvoničce, aby se jí dařilo, aby k ní lidé chodili a rozjímali,“ řekl starosta.