Některé vinotéky prodávají Svatomartinské víno v předstihu

Brno - Ačkoliv by si první doušek Svatomartinského vína měl každý vychutnat až v neděli 11. listopadu, v některých vinotékách lze Svatomartinské víno zakoupit už nyní. Na vině je nejčastěji nedbalost prodejců, kteří tím mohou způsobit nemalé problémy výrobcům vína.

„Já jsem si myslela, že už ho prodávat můžu,“ omlouvá se prodavačka vinotéky, kde se České televizi podařilo láhev Svatomartinského vína koupit dva dny před oficiálním zahájením prodeje. Prodejci takovým jednáním ale ohrožují své dodavatele. Aby výrobce získal licenci Svatomartinské víno, musí splnit několik kritérií. Mimo jiné musí prodejce informovat, že takové víno smí prodávat až na svatého Martina, to jest 11. listopadu. Nejzazším trestem je pak právě odebrání licence výrobci.

Hovoří ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec (zdroj: ČT24)

„Muselo to být nedorozumění, určitě jsem o tom prodavače informoval. Ihned sjednám nápravu,“ zaručil se Stanislav Šida, provozovatel velkoobchodu, kde se Svatomartinské víno prodávalo v předstihu. „Podobné situace se odehrávají každý rok,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Při posuzování každého takového případu ale záleží hlavně na tom, zda prodejce porušil úmluvu záměrně, nebo se jednalo pouze o omyl. Mnoho prodejců Svatomartinského vína totiž stále nemá v pravidlech jasno.

Podobný omyl se přihodil před dvěma lety v prodejně Billa na náměstí Svobody, když zaměstnanci vyskládali zboží do regálů předčasně. Po upozornění Vinařského fondu ale Svatomartinské víno opět stáhli zpět do skladu.