Hrušovany se dočkaly nového vrtu, problém ale zůstává

Hrušovany nad Jevišovkou – Specializovaná firma dnes v Hrušovanech začala hloubit nový vrt na pitnou vodu. Obec se tak po třech letech dočká dalšího zdroje vody, kterým bude zásobovat především novou zástavbu. Radnice přitom nechala první vrty vyhloubit už před třemi lety, hygienici ale později zjistili, že je voda v nich kontaminovaná karcinogenním perchlorem. Obci tak vznikla škoda 2 miliony za zbytečnou investici. Pokud se navíc nenajde viník znečištění, bude muset obec zamořenou oblast na vlastní náklady sanovat, což by stálo obecní kasu dalších 20 milionů korun.

Příliš drahý happy end, tak by se dala charakterizovat situace Hrušovan nad Jevišovkou. Po letech peripetií dnes specializovaná firma začíná v obci hloubit tolik potřebný nový zdroj vody. Hrušovany ho budují hlavně kvůli nové zástavbě, kterou by stávající vrt nezvládl zásobovat. „Dnes máme 2 hloubkové vrty, které nám dávají 9 litrů za sekundu, ale to je nedostatečné. Potřebujeme minimálně 12 litrů za sekundu,“ vysvětlil starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš (nez.).

Nový vrt bude hluboký 220 až 240 metrů a hotový by měl být do týdne. „Po vyvrtání se provedou rozbory vody. Pokud zjistíme, že voda je ta, kterou potřebujeme, pak bude následovat výstavba přivaděče vody a přestavba úpravny vody, abychom mohli zásobovat obyvatelstvo i v lokalitě za řekou,“ dodal starosta. 

Nehledě na nový zdroj vody ale obci zůstávají staré starosti. Radnice nechala dva vrty zbudovat už před třemi lety. V jednom z nich ale hygienici objevili karcinogenní perchlor. Hygienická norma dovoluje deset mikrogramů perchloru na litr pitné vody, v hrušovanském vrtu koncentrace dosáhla 147 mikrogramů. 

Hovoří starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš (nez.) (zdroj: ČT24)

Vrty za dva miliony korun se staly nejen nepoužitelnými, ale obci navíc vznikla povinnost zamořené území sanovat. Odborná sanace by hrušovanskou kasu stála zhruba 20 milionů korun. Tedy pokud by obec nenašla viníka znečištění. Do půdy a podzemní vody se perchlor mohl dostat jen působením lidí, jde totiž o odmašťovadlo, které se používá v průmyslu. Hrušovanské vrty vznikly v blízkosti místní části Pastviny, kde dříve bývala kovovýroba, místní proto ze znečištění podezřívali tento podnik. Policejní vyšetřování ale viníka neodhalilo a případ byl odložen. Radnice se ale chystá případ znovu otevřít.

Tetrachlorethylen (perchlor)

Tetrachlorethylen, známý i jako perchlor, je uměle vyráběná kapalina, která se snadno odpařuje do ovzduší a má ostrý, sladký zápach. Je bezbarvá, téměř nerozpustná ve vodě a nehořlavá. Používá se jako rozpouštědlo v chemických čistírnách a ve strojírenství. Ve stopovém množství může být perchlor nalezen v některém spotřebitelském zboží, jako jsou inkousty do tiskáren, lepidla, nosiče barev a silikonová maziva.

Nadměrné působení perchloru může způsobit zdravotní poškození mozku, očí, ledvin, jater, pokožky a hrtanu. Jde o látku, která je obecně považována za karcinogenní. Do lidského organismu se dostává nejenom z kontaminované vody, ale také z ovzduší a potravinami.

Autor: RNDr. Jindřich Perlík

Zdroj: Arnika