Rožnovští naposledy vytáhli do boje proti nechtěnému Kauflandu

Rožnov pod Radhoštěm – Už více než rok nesouhlasí obyvatelé Rožnova pod Radhoštěm s výstavbou Kauflandu v Meziříčské ulici. Kritiky stavby dnes čeká poslední kolo jejich boje – veřejné projednání územního řízení. Projednávání začalo velkým nedorozuměním, a od rána tak mezi oběma tábory panovalo velké napětí.

Pozvánka na veřejné projednávání nebyla jednoznačná a dala se pochopit i tak, že začne nejprve přímo v areálu bývalých garáží ČSAD, kde má hypermarket vzniknout. Právě tam se proto před devátou hodinou sešlo zhruba pět desítek odpůrců stavby. Žádného úředníka se ani po dlouhém čekání lidé nedočkali. Zamířili proto do zasedací místnosti radnice, kde už bylo jednání v plném proudu. Nedorozumění vyvolalo napjatou atmosféru. Před polednem úředníci projednávání přerušili s tím, že od 14 hodin bude pokračovat právě ve zmiňovaném areálu.

Vedení města už před časem avizovalo, že stavbě Kauflandu nic nebrání. Investor získal potřebná povolení a výstavba obchodu odpovídá záměrům vytyčeným v územním plánu.

NO COMMENT: Veřejné projednávání bylo velmi bouřlivé (zdroj: ČT24)

Podle nedávné ankety pořádané městem si výstavbu Kauflandu v areálu bývalých garáží nepřeje 70 procent lidí. V anketě hlasovaly jen necelé dvě tisícovky obyvatel, celkem ale v Rožnově žije 17 tisíc lidí.

Podle občanského sdružení Zdravý Rožnov, které odpůrce shromažďuje, existují dvě skupiny odpůrců. „První si uvědomuje možné dopady na město jako celek, to jsou zejména zánik menších obchodů, vylidnění náměstí a přesun všech nákupů jen do blízkosti silnice I/35 a dále další zhoršení dopravy. Druhou skupinou jsou potom lidé, kterých se záměr dotkne nejvíce, a to přímí sousedé, kteří již dnes žijí v oblasti nejsilněji zatížené emisemi. Tito občané rozhodně nechtějí, aby se situace dalším navyšováním dopravy ještě zhoršovala,“ uvedla zástupkyně sdružení Kristýna Kosová.

Občanské sdružení podpořil také Ekologický právní servis. „Oblast je v současnosti oblastí hygienicky závadnou a pravidelně zde dochází k překračování zákonem stanovených limitů imisí znečišťujících látek. Z těchto důvodů není možné další umisťování zdrojů znečištění, které by svým provozem přispěly k dalšímu neúnosnému zatěžování území emisemi,“ dodala právnička Ekologického právního servisu Jana Kravčíková.

Investor přitom už vyšel lidem z Rožnova částečně vstříc. Jeho studie počítá s rozšířením stávající dvouproudové silnice na čtyřproudovou a s vytvořením kruhového objezdu. Tímto způsobem by měla být zajištěna plynulá doprava. Kamiony se zbožím budou do supermarketu přijíždět pouze ve dne, v noci tedy doprava nijak nevzroste. Navíc se lidé z domu, který bude supermarketu nejblíže, dočkají zasklení lodžií, aby se zajistilo maximální možné odhlučnění od denního provozu obchodu. Kaufland se také zavázal, že odstraní ekologické škody na místě bývalých garáží – půda je tu nasáklá pohonnými hmotami.