Horské obce v Beskydech trápí kamiony

Bukovec a Hrčava - Polské kamiony se dřevem si zkracují cestu přes horské obce v Beskydech. I přes zákaz vjezdu. Starostové Hrčavy a Bukovce i sami policisté jsou bezmocní. Odchytit je totiž není jednoduché, a pokud se to podaří, řidičům hrozí maximálně dvoutisícová pokuta.

Hrčava, sedm hodin večer. Policisté zastavují polský kamion plně naložený dřevem. Třicetitunové kolosy se tady po horských cestách prohánějí ve dne i v noci. „Výrazně se nám zhoršil stav vozovek, protože dlouhé 16metrové kamiony rozšiřují krajnice, ty jsou tím pádem nestabilní a devastuje se celé okolí těch cest,“ tvrdí starosta Hrčavy Petr Staňo. Jednu z nich si malá horská obec se zhruba dvoumilionovým rozpočtem nechala nedávno opravit za více než 800 tisíc. „Zhruba po měsíci je ta cesta v takovém stavu, že vrchní vrstva, která byla zhutněná, zavibrovaná se drolí důsledkem těžkých kamionů,“ dodává starosta. Polským kamionům z Istebné, které si k nám jezdí pro dřevo, je to jedno. Hlavně, že ušetří za pohonné hmoty, mýtné i na čase. Trasa přes Beskydy je až o sedmdesát kilometů kratší. Nejkratší cestu, jak se dostat za hranice mají polské kamiony v Bukovci.

„V případě, že se nám nepodaří vozidlo, které jede v krátkém kilometrovém úseku, kde je zákaz vjezdu motorových vozidel, zkontrolovat, máme velký problém, protože toto nákladní vozidlo nám odbočí směrem do Polska a my už nejsme schopni jej zastavit,“ uvedl policista Marek Sikora. Řidiče neodradí ani dvoutisícová pokuta. A celou akci mají navíc výborně promyšlenou. „Vždycky jede jedno vozidlo, tzv. předvoj, a zmapuje terén,“ popisuje Marek Sikora. Starostové obou beskydských obcí i policisté se na konci měsíce vydají na obecní úřad do Istebné. Plán jednání je jasný: zabránit dalším jízdám kamionů.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)