Festival Janáček Brno láká na operní soubory z Maastrichtu i Norimberku

Brno - Příznivci skladatele Leoše Janáčka si přijdou v Brně na své. Hudební festival Janáček Brno 2012 letos nese podtitul Genius Loci a do 25. listopadu nabídne nejen řadu operních představení, ale také výstavy, koncerty či vernisáže. Pozvání do Brna přijala také řada zahraničních souborů.

„Všechny Janáčkovy opery jsou příběhy ze života. Podstatné je, aby na jevišti byli pravdiví lidé, protože všechno ostatní už je v té hudbě,“ myslí si dramaturgyně Patricie Částková, která se podílela na přípravě opery Osud. Právě toto představení zahájí letošní festival Janáček Brno 2012.

Návštěvníci se mohou těšit na prestižní operní soubory z tuzemska i zahraničí. Do Brna zavítají zástupci souboru Opera Zuid Maastricht, kteří představí jedno z nejznámějších děl Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Staatstheater Nürnberg si zase připravilo legendární představení Věc Makropulos. To je považováno za vrchol letošního festivalu. Režie se totiž ujal samotný Robert Carsen a dirigentskou taktovku povede Marcus Bosch.

V rámci festivalu se představí i domácí soubory z Národního divadla Brno a Národního divadla moravskoslezského. Své zástupce vyslalo také Slovenské národní divadlo.

Ukázka z Janáčkovy opery Osud v rámci festivalu Janáček Brno 2012 (zdroj: ČT24)

První festivalový večer zahájí představení Janáčkovy opery Osud, kterou nastudovalo Národní divadlo Brno. V hlavní roli se představí Ondrej Šaling: „Skladatel Živný je velmi složitá postava. Je nešťastný v lásce i v práci,“ vysvětlil náročnost své role Šaling a dodal: „Je to ukázka dnešního světa, takhle smutně žijeme. Máme zoufalou potřebu zachytit se jakéhokoliv kladného vzoru nebo pozitivní emoce.“