S příchodem rána se vzduch na Ostravsku pročistil. Ale jen mírně

OSTRAVA - Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se mírně zlepšila. Na třech místech už naměřené čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu nepřekračují povolené limity. Na dalších pak jen mírně. Situace zůstává nejhorší ve Věřňovicích na Karvinsku.

Naměřené hodnoty tam stále překračují limity víc než čtyřnásobně. Pro oblast Ostravska, Karvinska a částečně i Frýdecko-Místecka dál platí smogová situace, kterou meteorologové vyhlásili ve čtvrtek.

Ještě ve čtvrtek naměřené hodnoty imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překračovaly na všech 15 měřicích stanicích v kraji. Dnes ráno byly hodnoty na třech místech hluboce podlimitní.

Na dalších dvou pak hodnoty čtyřiadvacetihodinový limit překročily jen o několik mikrogramů. Téměř čistý vzduch dýchají už obyvatelé Opavy, Třince a Studénky.

Nejhorší situace zůstává v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku. Ve čtvrtek ráno tamní měřicí stanice vykazovala hodnotu denní koncentrace prašného aerosolu 171 mikrogramů na metr krychlový. Během dne tato hodnota stoupla na 208 mikrogramů, čímž byl limit překročen více než čtyřikrát.

V pátek ráno pak hodnoty ještě vzrostly a dosáhly 224 mikrogramů na metr krychlový. Po 13:00 pak dokonce 234 mikrogramů. I tam ale hodnoty poklesly a dnes ráno se pohybovalo lehce nad hranicí 200 mikrogramů na metr krychlový.

Vyhlášení smogové situace varuje před možným vyhlášením signálu regulace. Při něm už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Meteorologové žádají řidiče aut, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.