Na Hranice dohlížejí nové kamery

HRANICE - Bezpečí obyvatel Hranic na Přerovsku střeží další dvě kamery. Budou hlídat zrekonstruované sady Československých legií a ulice místní části Drahotuše. Náklady na posílení kamerového systému byly 261.000 korun, dosud systém čítal sedm kamer.

Jedna z kamer byla umístěna v Drahotuších na žádost státní policie. Monitorování sadů Československých legií plánovalo vedení radnice už při jejich nákladné rekonstrukci, která vyšla na 18 milionů korun.

„Obě kamery lze v případě potřeby přesouvat na jiná místa,“ uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský. Kamery používá městská policie v Hranicích od roku 1998. Celý systém je postupně modernizován, před dvěma lety se například vylepšilo propojení městského kamerového systému se státní policií.

"Tím, že dění na kamerách sleduje i policie, se zvyšuje možnost odhalení a dopadení případných pachatelů. Také jsou lépe koordinovány hlídky policie a městské policie při společném zásahu a zvýšila se i operativnost a připravenost hlídek na možný
zákrok," doplnil mluvčí radnice.

Dosud byl městský kamerový dohlížecí systém v Hranicích tvořen sedmi kamerovými body. Dvě kamery jsou na Masarykově náměstí, po jedné kameře je na Školním a Pernštejnském náměstí, další kamery jsou umístěny na náměstí 8. května, v Nové ulici a na třídě 1. máje.

Kamerový systém působí hlavně preventivně. Záznamy však podle zástupců města několikrát pomohly k zadržení pachatelů krádeží či vyřešení různých výtržností nebo vandalismu.