Další atak metanolu: Žena je v kritickém stavu

OSTRAVA - Osmačtyřicetiletá žena a o sedm let starší muž skončili v noci na dnešek v péči lékařů havířovské nemocnici kvůli otravě metylalkoholem. Podle policie společně popíjeli lihoviny z neokolkované lahve. Ta obsahovala nebezpečnou koncentraci metanolu.

V nemocnici nejprve skončila žena. Později se lékařskému vyšetření na nátlak policie podrobil i muž. „Analýzy později potvrdily intoxikaci metylalkoholem u obou osob. Vzhledem k aktuální události opakujeme apel na veřejnost, aby nepožívala alkohol neznámého původu. Především, aby nepili z lahví neopatřených kolky,“ řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Záchranáři v havířovském bytě zasahoval hodinu po půlnoci. Žena je zavolala protože měla dechové potíže, poruchu zraku a nevolnost. „Se záchranáři nekomunikovala, lékař zjistil poruchu vědomí. Byla v ohrožení života,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux řekl, že stav ženy je kritický. „Okamžitě jsme ji napojili na umělou plicní ventilaci a dialýzu. Hladina metanolu byla bezmála dvě promile,“ řekl s tím, že později lékaři přijali i muže. „Ten nebyl v bezvědomí, ale jeho stav vyžádal umístění na jednotku intenzivní péče,“ řekl.

V Moravskoslezském kraji zemřelo na následky otravy metanolem 21 lidí. V celém Česku si metanolová kauza dosud vyžádala 35 obětí. Policie v této souvislosti stíhá desítky lidí.