Mezipatra promítala v protiatomovém krytu

Brno – Vybrat si film, koupit lístek, případně popcorn? Běžná návštěva kina měla v úterý večer tajuplnou konkurenci. Utajené promítání pro dobrodružné diváky uspořádali organizátoři festivalu Mezipatra. Postupně zasílané indicie měly zájemcům napovědět, o jaký film se jedná, i kde se projekce odehraje. Snímek Requiem pro panenku nakonec diváci zhlédli v bývalém protiatomovém krytu.

„Poslední výzva! Rozumíš? Navlečte na sebe teplákovku, cvičební úbor, lékařský plášť či svěrací kazajku. Vyzvedneme si vás, chovance, na zastávce Divišova čtvrť v 18:45. Pojď, Jiřino, pojď!“ Tak zněla poslední instrukce od organizátorů festivalu Mezipatra, kteří na úterní večer nachystali speciální festivalovou projekci pro dobrodružné povahy. 

„Diváci dostali instrukce prostřednictvím Facebooku. Zatím nevědí, na jaký film jdou, ale instrukce se vztahují k obsahu filmu a mají vnímavějším divákům napovědět, o jaký žánr by se mělo jednat,“ vysvětlila jedna z organizátorek festivalu Monika Šimková. Projekce nakonec přilákala padesátku diváků. „Mám s sebou deku a jídlo, oblečení jsem neřešila. Nevím, co se bude hrát, ale doufám, že to bude něco, co jsem ještě neviděla,“ řekla jedna z divaček Petra Havlíková. 

Zda bylo přání Petry Havlíkové splněno, těžko říct, promítal se totiž známý film Filipa Renče Requiem pro panenku. 

Hovoří jedna z organizátorek festivalu Monika Šimková (zdroj: ČT24)

Film ve skříni se promítal v krytu

Návštěva filmu diváky zavedla do kina Kryt v areálu Integrované střední školy automobilní. Biograf je jako jediný v zemi vybudován v protiatomovém krytu, zachovaném v podobě z časů studené války. Sál má ponurou atmosféru, na zdech visí propagandistické plakáty a dobová hesla. Veřejnosti se otevírá jen výjimečně, například při festivalu lidskoprávních dokumentů Jeden svět. 

Akce s názvem Film in The Closet, tedy Film ve skříni, je součástí festivalu Mezipatra, který se zaměřuje na takzvané queer filmy, tzv. snímky s tematikou sexuálních menšin. "Název Film in The Closet jsme zvolili nejen proto, že projekce se koná v krytu, jakoby ve skříni, ale to be in the closet je také označení pro člověka, který zatím tají svoji sexuální orientaci," vysvětlila Šimková. 

Přehlídka Mezipatra se zaměřuje na filmy s tematikou sexuálních menšin. Soutěžní sekci letos vyhrál americký nezávislý film Neodcházej režiséra a scenáristy Iry Sachse. Hlavní část festivalu se konala v Praze. Brněnské pokračování Mezipater skončí ve čtvrtek.