Policie vyšetřuje podezření z tunelování armádního podniku ve Slavičíně

Slavičín - František Struhař, donedávna vlivný ředitel Vojenského opravárenského podniku ve Slavičíně na Zlínsku, je podezřelý ze zvýhodňování spřátelených firem při veřejných zakázkách. Podle auditu Ministerstva obrany měl zvýhodňovat dvě firmy, ve kterých figurují jeho příbuzní. Zdali tím spáchal trestný čin, vyšetřuje státní zastupitelství ve Zlíně.

Specialisté ve státním podniku ve Slavičíně vyvinuli softwarové moduly nebo optoelektronické komponenty, vydělávala na nich ale soukromá firma. Oba konce řetězce propojovali František a Daniel Struhařovi. Otec vedl státní podnik, syn je manažerem soukromé firmy EVPÚ Defence v Uherském Hradišti. Obě společnosti vyvíjejí a prodávají vojenskou techniku. Na nestandardní propojení firem upozornily Ministerstvo obrany dva anonymy zaměstnanců podniku ve Slavičíně.

Citace dopisu

Jak je možné, že si Slavičín nechal v minulosti vyfouknout know-how, které dnes nabízí firma EVPÚ Defence? Jak je možné, že jen za poslední rok vyplatil podnik této firmě více než 30 milionů korun?


Ministerstvo nařídilo podrobnou kontrolu zakázek a 30. října Františka Struhaře okamžitě zbavilo vedení státního podniku. „Byl odvolán na základě zjištění, že došlo k upřednostnění zakázek spřízněných firem, což bylo potvrzeno forenzním auditem,“ říká generální ředitel Adolf Veřmiřovský.

„Dali  jsme 13. listopadu podnět na Okresní státní zastupitelství ve Zlíně, aby prošetřilo, zda nedošlo ke spáchání trestného činu,“ doplňuje mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Vedení EVPÚ Defence protežování při zakázkách odmítlo. Generální ředitel Igor Valníček mimo kameru potvrdil spolupráci se slavičínským podnikem. Zároveň ale dodal, že firma má na všechny zakázky uzavřenou řádnou obchodní smlouvu.

František Struhař podezření nekomentoval, nebyl k zastižení ani ve svém bydlišti. Podle informací České televize není podezřelý ze zmanipulování nebo předražování zakázek. Státní zastupitelství bude prověřovat, proč zakázky opakovaně vyhrávaly stejné firmy, v nichž figurovali jeho syn a zeť.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)