Za prodej léků narkomanům dostal lékárník dvouletou podmínku

Olomouc - Dvouletý podmíněný trest s odkladem na tři roky dnes uložil Okresní soud v Olomouci lékárníkovi Michalu Veselovskému. Ten podle obžaloby ve velkém prodával narkomanům léky s obsahem pseudoefedrinu – tedy látky potřebné k výrobě pervitinu. Z lékárny se přitom během dvou let dostalo tolik léčiv, že by to stačilo na výrobu devíti kilogramů drogy za zhruba osmnáct milionů korun.

Lékárna v Hodolanské ulici v Olomouci. S narkomany podle obžaloby spolupracoval její vedoucí čtyřiatřicetiletý Michal Veselovský. Údajně kvůli zisku z prodaných léčiv. S falešným receptem si sem pro léky, které obsahují pseudoefedrin, chodila většina olomouckých drogově závislých. Od srpna 2010 až do letošního února tak lékárna vydala na více než sedm a půl tisíce falešných receptů přes deset a půl tisíce balení léků. Pro srovnání – podobné lékárny v Olomouci prodaly ve stejném období v průměru sto osmnáct balení takových léků. „Vydával léčivé přípravky Nurofen StopGrip – tablety a Modafen – tablety s obsahem pseudoefedrinu,“ upřesnila státní zástupkyně Lenka Kremzerová. Lékárník, který od samého začátku odmítal k případu vypovídat, dnes u soudu svou vinu přiznal. Svoje jednání označil za profesní i osobní selhání a vyjádřil nad ním lítost.

Z výpovědí narkomanů vyplynulo, že lékárna v Hodolanech byla svým přístupem k prodeji léků s pseudoefedrinem známá. Veselovský ale tvrdil, že drogově závislé k výrobě falešných receptů nenaváděl a k čemu jim léky budou, si neuvědomoval. Podle soudu však nemůže být o jeho vině pochyb. Tomu odpovídá i trest. „Podmíněný trest odnětí svobody v kombinaci s poměrně vysokým peněžitým trestem ve výši sto tisíc korun a dále velmi účelný trest zákazu činnosti,“ zněl rozsudek soudce Michala Jelínka. Rozsudek zatím není pravomocný – obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně navíc nevyloučila, že by mohli být stíháni i další zaměstnanci lékárny.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod