Moravské nemocnice chystají dobrovolnický program

Nemocnice Šternberk, Prostějov a Přerov chystají pro dlouhodobě hospitalizované pacienty novinku, která jim má zpříjemnit pobyt v nemocnici. Pro svůj chystaný projekt hledají dobrovolníky, které baví práce s lidmi a mají chuť a čas pomáhat.

Cílem dobrovolnické služby v nemocnici je zlepšovat psychosociální podmínky pacientů. Jde o to, že dlouhodobý pobyt v nemocničním zařízení může být pro někoho stresující záležitostí, což se odráží i v samotném léčebném procesu. I pacient potřebuje komunikovat, být v kontaktu s dalšími lidmi, i on chce vědět, co se mimo zdi nemocnice děje. A k tomu má dopomoct právě projekt, který chystají v moravských nemocnicích.

„Dobrovolnická spolupráce by se měla rozběhnout od nového roku. Hlavní náplní práce bude zpříjemnění volného času pacientů různými formami – čtení knih a novin, povídání si s pacienty, hraní stolních her, doprovod na krátké procházky apod.“, upřesňuje Hana Szotkowská, tisková mluvčí holdingu Agel.

Dobrovolníkem může být každý, komu je víc než 18 let, má čistý trestní rejstřík a chce tuto činnost vykonávat ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu. Účast v projektu není podmíněna povinným týdenním počtem návštěv či hodin.