V bývalé kotelně mateřské školy vyrostla lezecká stěna

Milotice - Místo kotelny moderní tělocvična s lezeckou stěnou. Takto originálně využili prázdnou budovu v Miloticích na Hodonínsku. Šest metrů vysoká místnost, odkud dříve obrovské kotle vytápěly mateřskou školu, ode dneška slouží sportovcům.

Ještě před pár lety tam stály ohromné kotle na plyn. Dnes už ale pro vytopení celé mateřské školy stačí několikanásobně menší zařízení. S nevyužitou budovou si místní poradili vskutku netradičně. V nové tělocvičně, kde dnes poprvé napínali svaly žáci milotické základní školy, vznikla lezecká stěna.

„Bylo to super, akorát dost těžké na ruce. Ale určitě se sem ještě někdy stavím,“ chválila novou stěnu žákyně Martina Grufíková.

„Dlouho jsme přemýšleli, jak prázdný prostor využít,“ řekl starosta Milotic Josef Levek (KDU-ČSL). „Napadla nás nějaká sportovní aktivita a podobná lezecká stěna nikde jinde v okolí nebyla,“ dodal.

Starosta Milotic Josef Levek (KDU-ČSL) o lezecké stěně (zdroj: ČT24)

Přístupná bude nejen pro žáky. Tuto možnost vítá také Ondřej Levek, sám po přírodních i umělých skálách leze už několik let. Teď už nebude muset za svým koníčkem dojíždět desítky kilometrů. „Jsme rádi, že tu stěnu máme a že si zde můžeme vymýšlet svoje vlastní trasy,“ neskrýval nadšení mladý muž.

Náročnost si zvolí každý sám

Stěna je určená jak pro amatéry, tak pro zkušené lezce. Záleží na náročnosti trasy, kterou se lezec vydá. „Například místní sportovci sem budou moci v zimě chodit na tréninky, zájem o to už projevili i skauti. Doufáme, že zaujme také návštěvníky města jako další zajímavá aktivita, díky které se u nás zdrží o něco déle,“ míní starosta.

Vybudování stěny stálo 800 tisíc korun, většinu pokryla dotace.

  • Moderní úsporné kotle moc místa nezaberou zdroj: ČT Brno
  • Mateřská škola v Miloticích zdroj: ČT Brno
Vydáno pod