Stavební úřad: Bauhaus v Ivanovicích stojí neoprávněně

Brno - Úřady poprvé daly za pravdu odpůrcům stavby obchodního domu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Stavební odbor brněnského magistrátu rozhodl, že na základě certifikátu, který vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser, neměla stavba vzniknout. Původně se odpůrci stavby s investorem soudili, letos v září ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že o správnosti stavebních certifikátů mají rozhodovat stavební úřady, nikoliv soudy.

„Jednou ze zásadních vad certifikátu bylo, že inspektor Teigiser neoslovil sousedy stavby a nepožádal je o vyjádření,“ řekl České televizi právní zástupce stěžovatelů Marian Jeřábek. Průlomové rozhodnutí vydal stavební odbor brněnského magistrátu. Ten se do věci vložil na základě verdiktu Nejvyššího správního soudu. Soud letos v září rozhodl, že žaloby proti takzvanému stavebnímu certifikátu, na jehož základě vyrostl právě i ivanovický hobbymarket, musí řešit stavební úřady, a nikoli soudy. 

Podle rozhodnutí brněnského stavebního odboru se musí i autorizovaný inspektor řídit stavebním zákonem. Měl proto požádat o vyjádření i majitele sousedních pozemků, což se v případě Bauhausu nestalo. Podle úřadu tak vůbec „nevzniklo právo stavby“. 

Hovoří právní zástupce stěžovatelů Marian Jeřábek (zdroj: ČT24)

Certifikát vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser. Na telefonický dotaz České televize odpověděl, že o rozhodnutí stavebního odboru zatím nevěděl, a nemůže se k němu proto vyjádřit. Za platností vydaného certifikátu si ale stojí. 

Situace teď na čas zůstane v současných kolejích, dá se ale čekat, že rozhodnutí znovu rozpoutá právní tahanice o nový hobbymarket. „Právní rozsah rozhodnutí nám dává možnost žádat, aby stavební úřad zakázal užívání takovéto stavby, i když zkolaudované, ale bez stavebního povolení,“ vysvětlil Jeřábek. Podle něj se dá očekávat, že provozovatel Bauhausu se bude snažit o dodatečné povolení stavby.

Ředitel obchodního domu Bauhaus v pondělí ještě neměl rozhodnutí k dispozici, konkrétně reagovat proto nechtěl. Je ale pravděpodobné, že se Bauhaus proti rozhodnutí odvolá. V tomto případě by se celé jednání přesunulo na krajský úřad. 

Ojedinělá stavební absurdita 

Pokud krajští úředníci potvrdí rozhodnutí svých kolegů z magistrátu, nastane velice složitá situace, která v Česku nemá obdoby. „My právníci teď budeme přemýšlet nad tím, co to znamená, když je tu dnes zkolaudovaná stavba, která se provozuje, prodávají se tam mraky zboží a kolaudace proběhla bez stavebního povolení,“ popsal absurdní stav Jeřábek. Úředníci z magistrátního stavebního odboru se už chystají požádat o radu Ministerstvo vnitra.

Vydáno pod