Švestky nejsou, ozývá se z poloprázdných pálenic

Zlínsko - Neúroda švestek trápí valašské palírny. Místo slív nosí zájemci jiné druhy ovoce, nejčastěji jablka. Letošní úroda na Zlínsku je nejhorší za posledních deset let. Například vizovická likérka Jelínek letos nabídne jen limitovanou edici domácí slivovice.

„Letos pálím jablka, protože švestky u nás nebyly,“ vysvětlil zákazník březnické palírny Antonín Doležel. Neúroda se odrazila i na samotném provozu pálenic. Některé z nich fungují jen dva až tři dny v týdnu. Přitom právě v těchto dnech zájem o domácí pálenky obvykle vrcholí. S pálením plánují některé pálenice skončit už v polovině ledna, což je o dva měsíce dřív než v loňském roce.

Zákazníci přiznávají, že si často dopomůžou nákupem švestek ze zahraničí, především ze Slovenska a Maďarska. Kvalita je prý srovnatelná. „Měli jsme tu už švestky od Komárna i trnky z Bulharska,“ uvedl Ludvík Machalíček, který obsluhuje pálenici ve Hvozdné.

Stanislava Chalupová z pálenice v Březnici (zdroj: ČT24)

Nedostatek slív se projevil i v plánech velkých likérek. Vizovický Rudolf Jelínek letos nabídne jen limitovanou edici slivovice z domácí úrody. „Bojím se, že letošní série bude v menším počtu, zhruba ty tři tisíce kusů, ale uvidíme, kolik nám z těch švestek vyteče,“ upřesnila členka představenstva firmy Markéta Matějčná.

Kvůli teplotním výkyvům začaly švestky ze stromů opadávat předčasně. Co nezničil mráz, to dokonala šarka. Oproti loňsku je tedy úroda švestek na mnoha místech až čtvrtinová.