Ochránci chtějí podzemí Moravského krasu vyčistit od strusky

Rudice (Blanensko) – Jeskyně v Moravském krasu zanáší struska – odpad, který vznikl před sto lety při výrobě železa v zaniklých hutích v Jedovnicích. Struska zaplňuje chodby a ničí krápníky. Správa krasu potřebuje na vyčištění podzemí sedm milionů korun.

„Potok za velkých povodní železnorudné strusky strhává do jeskynního systému. Nacházíme je i ve vzdálenosti 13 kilometrů, takže strusky absolvovaly docela velkou vzdálenost. Ucpávají nám jeskynní systém a zároveň působí jako abrazivum třeba na krápníky, což znamená, že je odírají,“ vysvětlil geolog Antonín Tůma.

Struska vznikala v hutích při tavení železné rudy. Odpad, který připomíná úlomky skla, z Jedovnic na přelomu 19. a 20. století vyváželi do údolí nedaleko obce Rudice. „Nevíme, kolik strusky tady je, bezesporu by ale zaplnila několik vlaků,“ uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Leoš Štefka.

Struska obrušuje krápníkovou výzdobu (zdroj: ČT24)

Voda úlomky postupně splavuje do podzemí, které se tak zanáší. V místě, kde se propadá Jedovnický potok, za dlouhá desetiletí vznikly hromady strusky. Správa krasu získala dotaci ve výši 370 tisíc korun na to, aby strusku dělníci odkopali a za pomoci kbelíků zavěšených na lanovce ji vyvezli pryč.

Některé chodby v Rudickém propadání a Býčí skále jsou tak zanesené, že se jimi ochranáři musí proplazit. Struska pravidelně zaplňuje také Kašnu, dutý kamenný útvar připomínající káď. „Problém řešíme minimálně 10 let, posledních 5 let je to hodně markantní,“ potvrdil Tůma.