Corrupt Tour chce pořádat korupční zájezdy i do Brna

Brno – Přehlídku brněnských památek s korupčním potenciálem si do Brna přijeli prohlédnout zástupci cestovní kanceláře Corrupt Tour. Unikátní cestovka nevozí klienty na prosluněné pláže, ale po největších upomínkách politické korupce v Česku. Brno by se po Praze, Ústí nad Labem a Karlovými Vary mohlo stát čtvrtou destinací v nabídce Corrupt Tour.

První zastávkou na dnešní obhlídce města bylo veřejné WC na ulici Joštova v centru města. Jeho vybudování stálo 3 miliony korun. „Za tu cenu můj strýc postavil dvojdomek, částečně podsklepený a s pergolou jako garáží. Město s tímto rozpočtem postavilo jednu toaletu. Bylo by dobré, aby se o tom vědělo i za hranicemi Brna,“ rýpl si do vedení města Svatopluk Bartík z iniciativy Žít Brno, která cestovku pozvala.

Další zastávka jen o pár metrů dál na stejné ulici – informační stánek. Město za objekt s jedinou místností pro dvě zaměstnankyně a pár turistů, kteří se dovnitř vejdou, zaplatilo zhruba 6 milionů korun. Podle Žít Brno další korupční památka. „Já smekám,“ reagoval s úžasem zástupce cestovky Petr Šourek. „Já jsem nadšená, já tleskám,“ dodala jeho kolegyně Marabel.

Obhlídka delegace Corrupt Tour v Brně (zdroj: ČT24)

Nejdéle se zástupci Corrupt Tour zastavili u brněnského orloje na blízkém náměstí Svobody. Obdivovali tvar orloje, který má symbolizovat nábojnici, ale lidem připomíná spíše falus, a také materiál – levnější gabro namísto africké žuly, kterou autoři slibovali. Na vlastní kůži si také vyzkoušeli, jak poznat, kolik je právě hodin, a propadli kouzlu chytání kuliček. „Myslím si, že Brno vedle toalet skvěle upgradovalo také orloj,“ zhodnotila Marabel.

Poslední kroky tříčlenné delegace vedly na magistrát. „Já se věnuji numerologii a tohle je vážně úžasné,“ plesala Marabel nad poznávacími značkami aut primátora a jeho náměstků. Úplnou náhodou totiž končí na trojčíslí 001, 002, 003, 004 a 005.

Brno má opravdu velký korupční potenciál, shodli se zástupci Corrupt Tour

Delegace Corrupt Tour záměrně vynechala návštěvu předraženého justičního paláce a dalších velkých problematických staveb. „Brno je totiž jedinečné v tom, že i malé zakázky, jako byla investice do toalety na ulici Joštova, dokáže předražit až o 90 procent. Chtěli jsme ukázat tu drobnou mravenčí práci v miniaturních částkách, kde se korupce obvykle v takové míře nevyskytuje,“ zhodnotil rozdíl mezi Brnem a dalšími místy Bartík.

„I když něco stojí jen tři miliony, tak pokud je 90 procent nákladů neodůvodněných, tak je to pro nás zajímavá korupční památka. Z toho se může každý poučit a vydělávat víc,“ řekl Šourek. O tom, jestli bude zážitková cestovní kancelář skutečně pořádat zájezdy také do jihomoravské metropole, se teprve rozhodne.

Cestovní kancelář od února nabízí hned několik zájezdů po korupčních památkách Prahy, Ústí nad Labem a Karlových Varů. Prohlídkové trasy Pražské safari, Nemocnice na kraji zákona nebo Hustý Ústí přilákaly stovky klientů. Unikátní projekt už míří i do zahraničí - frančíza Corrupt Tour se má otevřít a pořádat zájezdy také po rakouské Vídni.

Z webu Corrupt Tour

"Korupční prostředí je v České republice mimořádně stabilní s mírným růstem. Stabilní korupční prostředí vytváří vhodné podmínky pro rozvoj korupční turistiky.

Naše krédo zní: poznání je zábava. Svět kolem nás je plný zajímavých věcí a my vám je rádi ukážeme. S námi se dozvíte, co znamená openkrást, proč manažeři velkých firem bydlí v uzavřených koloniích a na co se ve státních nemocnicích používá bílý šum."