Souzený starosta Troskotovic v minulosti padělal územní plán

Znojmo – Ze zpronevěry a zneužití pravomoci se před soudem zpovídá starosta Troskotovic na Brněnsku Michal Ordoš (nez.). Podle žalobce obci způsobil škodu přesahující 2,5 milionu korun. Případem se dnes poprvé začal zabývat znojemský okresní soud, Ordoš vinu odmítá. Starosta byl přitom už minulosti odsouzený k dvouleté podmínce za padělání veřejné listiny.

Starosta Troskotovic Michal Ordoš (nez.) se dnes u znojemského okresního soudu zpovídal ze zpronevěry. Od června 2009 do roku 2010 si Ordoš nechal podle žalobce v hotovosti proplácet fiktivní faktury od firem, které tvrdí, že pro obec nikdy žádnou zakázku nedělaly. Z pokladny takto zmizelo 1,4 milionu korun. „Tyto fiktivní faktury, jak potvrdili jednatelé všech tří firem, jimi nikdy vystaveny nebyly, navíc pro obec firmy ani nikdy nepracovaly,“ vysvětlil státní zástupce Antonín Chaloupka. 

To dnes Ordoš odmítl. „Já sám jsem sháněl posledního tři čtvrtě roku i toho posledního dělníka, aby mi dosvědčil, že tyto práce všude prováděl, když od toho dali šéfové firem ruce pryč,“ hájil se Ordoš. 

Dále měl starosta 1,25 milionu převést na účet obecní společnosti Vitisvín, tam ale peníze nikdy nedorazily. Dnes uvedl, že peníze použil na zaplacení slovenských pracovníků, které si obec najala na práci ve vinohradu. 

Michal Ordoš veškerá obvinění odmítá. „To, co se uvádí v obžalobě, není pravda. Já jsem nic nespáchal a mám na to doklady, za svým stíháním vidí lajdáckou práci policie a zmanipulované trestní řízení,“ řekl dnes soudci. Tvrdí, že na veškeré práce provedené v obci má doklady i fotodokumentaci. 

Starosta už byl pravomocně odsouzený 

U soudu dnes ale vyšlo najevo, že starosta už byl v minulosti pravomocně odsouzený k dvouleté podmínce. Když přecházela obec Troskotovice pod dozor jiných spadových úřadů, vyzval starostu stavební úřad v Pohořelicích, aby dodal územní plán obce. Starosta dokument dodal, ale upravený. Okresní soud v Břeclavi ho letos v květnu odsoudil k dvouleté podmínce za padělání veřejné listiny.

Do problémů se kvůli starostům dostaly i další malé obce

Terezín na Hodonínsku přišel vinou dnes už bývalé starostky Miroslavy Vykydalové o 13 milionů korun. V problémech se obec ocitla poté, co se v roce 2007 rozpadlo zastupitelstvo, a rok nikdo nezaplatil stavební firmě peníze za vybudování půdní vestavby. Terezín sice stavební práce později uhradil, ale díky rozhodčí doložce, kterou smlouva obsahovala, se firma mohla přihlásit o rekordní penále přesahující 10 milionů korun. Nevýhodnou smlouvu podepsala právě Vykydalová.

Starostka navíc v letech 2008 až 2010 podle soudu zpronevěřila obecní peníze. Vyplatila například 600 tisíc korun ženě, která měla obci poskytovat právní služby. Později se ukázalo, že žena vůbec nebyla advokátkou, a navíc v té době obec zastupoval jiný právník.

Soud minulý týden Vykydalovou souhrnně potrestal třemi roky vězení s odkladem na pět let. Soud uložil ženě podmínku, protože se podle jeho názoru nechtěla obohatit. Obec se ale dostala do exekuce a někdejší obec roku musela rozprodat svůj majetek a výrazně omezit výdaje.

S podmínkou odešel letos v září od soudu také bývalý starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem Josef Vavřík. Dvacet měsíců s odkladem na tři roky mu soud uložil kvůli tomu, že svojí nedbalostí dostal obec do dluhů. Před čtyřmi lety nezaplatil faktury za stavební práce v hodnotě 4,8 milionu korun, poplatky a penále postupně nabobtnaly na 10 milionů. Audit později odhalil, že obec dluží dalších deset milionů. I přes drastické škrty bude obec dluhy splácet do roku 2019. „Byla to moje chyba. Nemám, co bych k tomu dodal,“ uvedl po vynesení rozsudku Vavřík.