I Brňané by měli mít svoji slevovou kartu

Brno – Stejně jako třeba studenti, senioři či rodiny s dětmi by v budoucnu mohli mít svoji slevovou kartu i obyvatelé Brna. S nápadem přišla radnice městské části Brno-střed. V pilotní fázi v roce 2013 bude slevy poskytovat jen několik málo institucí, do budoucna by se ale mohly zapojit i další městské organizace nebo i soukromé firmy.

Levnější vstupy na sportoviště i do kulturních zařízení. Nové výhody nabídne obyvatelům Brna speciální slevová kartička. Zavedení takzvané Karty Brňana chce iniciovat starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). „Město Brno a jeho městské části dostávají přes rozpočtové určení daní určité finanční prostředky. Ty jsou z principu určeny k tomu, aby se za ně poskytovaly veřejné služby lidem, kteří mají v Brně trvalé bydliště. Momentální stav je ovšem takový, že za peníze určené Brňanům dotujeme provoz sportovišť a kulturních zařízení pro všechny, což se nám v dnešní ekonomicky nepříznivé době nezdá příliš spravedlivé,“ popsal důvody iniciativy starosta Šťástka. 

Co je Karta Brňana?

  • získat ji bude moci plnoletý občan města Brna
  • předpokládaná sleva je ve výši 10 až 20 procent
  • v pilotní fázi poskytnou slevy příspěvkové organizace MČ Brno-střed - koupaliště Kraví hora, kluziště Nové sady a Kraví hora, skateboard areál Nové sady, Divadlo Polárka, Klub Leitnerova, Centrum volného času Botanka
  • v budoucnu by mohla být vzniknout i její upravená verze pro studenty či seniory

Vydávání kartičky by mělo být bezplatné a její držitel by měl nárok na slevy, ale zatím jen v organizacích zřizovaných městskou částí. „V první fázi hodláme karty pilotně zavést a vyzkoušet v rámci centrální městské části, a to u námi zřizovaných příspěvkových organizací,“ potvrdil Šťástka. Karta Brňana zatím umožní lidem levnější plavání na koupališti Kraví hora, výhodnější vstupné do Divadla Polárka nebo na akce Klubu Leitnerova.

Slevy lidem na jižní Moravě poskytují i další karty. Takzvané Rodinné pasy má dnes v kraji 51 655 uživatelů, Senior pasy dokonce 85 145 lidí.

Zavedení slevové karty plánuje radnice během roku 2013. „Budu hledat podporu v orgánech města Brna za účelem rozšíření celého systému a zapojení organizací zřizovaných městem Brnem,“ nastínil další kroky Šťástka. Uplatnění slevové karty by se tak výrazně rozšířilo a Brňané by mohli výhodnější ceny využívat například při vstupech do galerií, muzeí, divadel nebo třeba ZOO. Záměr počítá i s tím, že by na základě předložení karty mohly poskytovat slevy i soukromé subjekty jako restaurace, kavárny, obchody či sportovní kluby.

Rodinné pasy

Myšlenka karet, které nabídnou výhody rodinám s dětmi, vznikla v Jihomoravském kraji, odkud se rozšířila už do sedmi krajů po celé republice. Do projektu se mohou zapojit rodiny či páry s dětmi do 18 let, po bezplatné registraci obdrží kartu, na jejímž základě mohou od vybraných firem a institucí získat slevy. Držitelé Rodinných pasů mohou využívat slevy nejen na území celé České republiky, ale i na Slovensku a v oblasti Dolního Rakouska.

Více o projektu na webu Rodinnépasy.cz

Senior pasy

Slevové kartičky pro seniory jsou opět původem z jižní Moravy a je o ně velký zájem. Karta Senior pas je určena pro všechny osoby od 55 let věku. Kromě jižní Moravy už lze kartu pořídit i v Olomouckém kraji a na Vysočině.

Více o projektu na webu Seniorpasy.cz