Šéf ostravské opery rozebere v divadelním klubu geniální partitury

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské vymyslelo ke svým představením výjimečný doprovodný program. Hudební ředitel operního souboru Robert Jindra postupně představí zájemcům tři velká operní díla, která ostravské divadlo už nastudovalo nebo se k tomu chystá. První bude už dnes večer v Divadelním klubu Divadla Jiřího Myrona.

Šéf opery a dirigent Robert Jindra bude o operních dílech přednášet za klubovým piánem. „Jindra představí, přezpívá a zanalyzuje operu Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Průvodcem operního večera bude dramaturg Daniel Jäger,“ informovala mluvčí divadla Viola Kučerová.

„Pokusím se do detailu rozebrat celou partituru a na ukázkách, které zazpívám, budeme společně s Danielem Jägerem demonstrovat Janáčkův osobitý hudebně-dramatický styl,“ doplnil Jindra.

Káťa Kabanová v režii ředitele divadla Jiřího Nekvasila je od listopadu v repertoáru divadla, koncertní provedení další Janáčkovy opery Věc Makropulos s Evou Urbanovou v hlavní roli, ke které bude večer s Jindrou v klubu 7. ledna, uvádělo divadlo na začátku letošního roku a chystá její další reprízy.

25. února hudební ředitel rozebere další velkou operu - Lohengrina Richarda Wagnera, která bude mít v Ostravě premiéru 7. března 2013.

Národní divadlo moravskoslezské inscenovalo od roku 2010 kromě Janáčkovy Káti Kabanové a Věci Makropulos také jeho první operu Šárka a také Její Pastorkyňu. V příštím roce chystá Z mrtvého domu.