Nový azylový dům i noclehárna mají měsíc po otevření plno

Brno - Dvě nová zařízení v centru města dávají lidem bez přístřeší možnost přečkat v teple mrazivou noc. Azylový dům na ulici Křenová nabízí bezdomovcům dlouhodobé zázemí v samostatných bytech. Do noclehárny na Masné je zase přijmou i bez doporučení kurátora. Obě zařízení se shodují: volná jsou poslední lůžka.

Středisko městské krizové pomoci na ulici Masná má kapacitu 43 lůžek. Za nocleh si tu lidé zaplatí maximálně 50 korun. „Vzhledem k počasí se zájem začíná výrazně stupňovat. Teď jsme obsazení tak na 95 procent,“ upřesnil vedoucí Centra sociálních služeb města Brna Michal Medlík. Noclehárna ale nabízí jen dočasné útočiště. V osm hodin večer se mohou zájemci ubytovat a v osm hodin ráno musí opět odejít. Výhodou ale je, že zájemci tu mohou složit hlavu i bez souhlasu sociálního kurátora.

Noclehárna na Masné funguje současně s bezplatným krizovým centrem. Pravidla jsou tu přísná: žádný alkohol, žádná zvířata a v deset hodin večerka. „Přestože lidí bez domova přibývá, část z nich služby noclehárny nikdy nevyužije,“ přiznal nezájem některých bezdomovců Medlík.

Bezdomovci v Brně

V Brně žije podle odhadů asi 1 300 bezdomovců. Míst, kde mohou přečkat noc, je na 150. Někteří lidé ale o přístřeší v azylovém domě či noclehárně nestojí. "Odhaduji, že letos by celková kapacita těchto zařízení v Brně mohla být dostatečná," uvažuje Medlík. Řada bezdomovců totiž odmítá přijmout pravidla pro ubytování. Tito lidé raději zůstanou i v zimě venku.

Žili normálně, teď spí v noclehárně

Už pátý den využívá možnosti noclehu i třiatřicetiletý Rasťo, který dříve patnáct let pracoval v Bratislavě. „Odjel jsem za prací do Německa do velkoskladu, ale koordinátor zprostředkovatelské agentury si vzal mou výplatu, moje osobní věci a zmizel. Zůstal jsem úplně bez peněz. Musel jsem se vrátit stopem,“ popsal příčinu svého pobytu mladý Rasťo. Nocleh v Brně považuje jen za nouzové řešení. Co nejdříve se chce vrátit zpátky ke svému dřívějšímu životu.

Zažitou představu bezdomovce narušuje i paní Eva Matoušová, která také využívá možnost přespání v noclehárně na Masné. „Doteď jsem žila normálně, ale přišla exekuce, která mi obrátila život na ruby. Jedna černá jízda tramvají mě přišla na 27 tisíc,“ přiznala své trápení Matoušová.

Vlastní byt? V azylovém domě na Křenové ano

Brno před měsícem otevřelo také nový azylový dům pro zájemce o dlouhodobé bydlení. „Kapacita tohoto domu je 36 lůžek a dnes máme volné už jen jedno místo,“ popsal situaci Medlík. Člověk bez domova se do podobného zařízení může uchýlit až na celý rok. Klient ale potřebuje doporučení sociálního kurátora, který mu na základě pohovoru může pobyt v azylovém domě doporučit. Za noc si zaplatí 80 až 90 korun.

Michal Medlík o novém azylovém domě v Křenové (zdroj: ČT24)

„Spektrum klientů je opravu různorodé, dnes člověk může přijít o bydlení prakticky ze dne na den,“ vysvětlil Medlík. Jednou z obyvatelek devíti nových bytů v azylovém domě na Křenové je také Marcela Pelikánová. „Práci nemám, vyučila jsem se pánskou krejčovou, ale ten obor už prakticky nefunguje,“ zdůvodnila Pelikánová svou neschopnost najít zaměstnání. Sama se také stala obětí domácího násilí, takže jí odchod do azylového domu doporučila sama sociální pracovnice.

Lidem bez domova se snaží pomáhat i městská policie. „Když se ochladí, tak naše hlídky běžně oslovují bezdomovce, nabízejí jim pomoc, případně je odkážou na některé z azylových zařízení,“ doplnil Jakub Ghanem z tiskového odboru Městské policie Brno. Lidé se ale o své okolí zajímají. „Ženě, která zavolala na linku 156, nebyl lhostejný osud bezdomovce v ulici Gabriely Preissové. Strážníci pak v Žabovřeskách nalezli mírně promrzlého staršího muže,“ potvrdila iniciativu Brňanů policejní mluvčí Denisa Kapitančiková.

Vydáno pod