Jsme ze stejné planety, říká Jindřich Štreit fotografiemi v Divadle loutek

Ostrava – Známý český dokumentární fotograf Jindřich Štreit bude mít od zítřka výstavu ve foyer Divadla loutek Ostrava. Jmenuje se Jsme ze stejné planety a zahrnuje výběr fotografií cizinců, kteří se usadili v České republice.

„Fotografie mapují rodinné či pracovní prostředí migrantů jak z blízkého zahraničí jako je Slovensko, Polsko nebo Ukrajina, tak ze vzdálených zámořských zemí,“ uvedla Ivana Kyticová z Divadla loutek Ostrava. Fotografie doplňují texty novinářky Martiny Vašíčkové.

Prostřednictvím cizinců vypovídá výstava i o Češích, jejich pozitivních i negativních stránkách, o samozřejmostech, které si sami neuvědomují, třeba té, že v Česku není válka.

Jindřich Štreit pochází z Valašska, od deseti let se s rodiči přestěhoval do podhůří Jeseníků. Fotografovat začal v době studií na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde získal diplom jako učitel výtvarné výchovy. Po škole začal učit v Rýmařově a od roku 1974 začal vést slavnou galerii na Sovinci. Fotil systematicky vesnický život, po roce 1989 začal fotografii učit. V současné době vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. V devadesátých letech se vrhnul na dokumentární cykly z různých koutů světa, fotografoval také lidi pracující v těžkém průmyslu, ženy ve věznici a další a další témata. Má za sebou stovky výstav, vydal desítky publikací.

Vernisáž Štreitovy výstavy v ostravském Divadle loutek bude ve čtvrtek 6. prosince.