Obyvatelé Hrčavy se připravují na zimu

Hrčava - Hrčava, nejvýchodnější obec v republice, se připravuje na zimu. Sníh často způsobí, že obec je i několik dnů odříznutá od svého okolí. Problémy to způsobuje hlavně místní škole. Učitelky, které dojíždějí, se tak někdy za dětmi ani nedostanou.

Když někdo jede nahoru, nikdo nesmí dolů. A naopak. Vyjet na Hrčavu v zimě není vůbec jednoduché. Desetikilometrová cesta do obce vede hustým lesem a nedá se z ní odbočit. Řidiče navíc čeká jedna serpentina za druhou. Když delší dobu sněží, tak se může stát, že na Hrčavu se nedostane nikdo. Ví to i Lenka Minksová, učitelka ve zdejší malotřídce. „Pokud autobus s námi nedorazil, tak nastal ten problém, že děti tady musely čekat před školou v mrazech,“ potvrdila. Škola hledala – a našla řešení. „Zjistili jsme před nedávnem, že se nám tady přistěhovala bývalá paní učitelka a ta se nám nabídla, že je ochotná zaskočit,“ prozradila ředitelka školy Dagmar Adamová.

„Bydlím sto metrů od školy, takže mě sníh nemůže překvapit,“ dodává zastupující učitelka Dana Kohutová. Na Hrčavě žije kolem 250 obyvatel. I ti se na zimu musí připravit. „S pečivem nás zásobují dva dodavatelé, jeden nám odmítl tady prozatím jezdit, že je cesta nesjízdná, takže dneska není, zítra zase bude,“ říká s nadhledem majitel obchodu Oldřich Hampel. Poslední velkou sněhovou kalamitu zažila Hrčava loni v únoru. Od okolí byla obec odříznuta několik dnů.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)