Za vraždu čtyřměsíčního dítěte stráví žena ve vězení 16 let

Brno - Krajský soud v Brně odsoudil devětatřicetiletou matku pěti dětí, která letos v květnu zabila svoje čtyřměsíční dítě, k 16 letům vězení. Z náruče měla kojence shodit na podlahu a pak jej uložit do postýlky, jako by se nic nestalo. Pak si šla sama lehnout. Ráno k mrtvému kojenci přivolala lékaře a tvrdila, že ho našla už mrtvého.

„Hodila dítě na zem ve střední opilosti a pod vlivem napětí z očekávaného trestu vězení,“ řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Dana Kancírová. Připomněla, že podle znalců měla v krvi 1,57 promile alkoholu. Tato míra nemůže způsobit ztrátu paměti.

Policisté ženu obvinili letos v červnu, kdy se k tomu, co udělala, přiznala. Podle policistů násilnou smrt potvrdila i pitva. „Příčinou úmrtí miminka bylo krvácení do mozkových obalů, v jehož důsledku došlo k otoku mozku a následné smrti,“ uvedla již dříve policejní mluvčí Petra Vedrová. Své nepochopitelné jednání tehdy policistům zdůvodnila tím, že nechtěla, aby v době, kdy bude sama ve výkonu trestu za týrání, musel chlapeček do ústavní péče.

U soudu ale mluvila jinak. Tvrdila, že měla strach přiznat, že byla v době incidentu opilá, a tak odkývala všechno, na co se jí vyšetřovatelé ptali. Podle nové verze byla v inkriminovaný den s dětmi odpoledne na procházce. Po cestě se s nimi zastavila v hospodě, kde si dala několik piv. Pak už si prý nepamatuje nic. Když se soudkyně obžalované ptala, proč měla strach přiznat, že byla opilá, žena uvedla, že její nejstarší syn, se kterým pivo pila, nebyl v té době ještě zletilý. Taky prý lhala kvůli tomu, že její rodinu pravidelně kontrolovala sociální pracovnice kvůli předešlým problémům s dětmi.

Vězení pro ženu nebude novinkou. Už dříve byla odsouzena za krádeže, potom za napadení a naposledy za zmíněné týrání své devítileté dcery. Ta i s mladším bratrem nakonec skončila v dětském domově. Dva starší synové jsou plnoletí. I ti už byli za krádeže odsouzeni – stejně jako manžel obžalované ženy.