Za oslavy výročí příchodu Cyrila a Metoděje utratí kraj přes 16 milionů

Brno - Jihomoravský kraj vyčlenil ve svém rozpočtu více než 16 milionů korun na oslavy příchodu Cyrila a Metoděje. Příští rok totiž uplyne 1150 let od doby, kdy oba věrozvěstové  dorazili na Velkou Moravu. V plánu je velkofilm i nákladné divadelní představení.

Jihomoravský kraj chce toto výročí náležitě oslavit, a proto na tyto účely vyčlenil částku 16 milionů a 350 tisíc korun. Opozice záměr kritizuje, že se jedná o přemrštěnou cifru.

Vedení kraje si ale za tak vysokou dotací stojí. „Chceme prezentovat jižní Moravu jako místo, odkud se šířila vzdělanost do celé Evropy. Propagace kraje a vzdělanosti si zaslouží takovou částku,“ uvedl náměstek hejtmana Václav Božek (ČSSD). Opoziční zastupitel Jihomoravského kraje Jiří Crha (ODS) s ním ale nesouhlasí: „Kraj by měl věnovat takové události pozornost, ale ta částka se mi zdá neadekvátní a přehnaná.“

Takový příspěvek, jaký kraj plánuje vydat příští rok na oslavy příchodu věrozvěstů, nevěnoval ani na dvousté výročí oslav bitvy tří císařů, návštěvu papeže v roce 2009 nebo na oslavy 190. výročí narození Gregora Johanna Mendela. „Kraj musí stále šetřit, ale neumím si představit, že by nepodpořil kulturu, potažmo takové významné výročí, jakým je 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu,“ řekl předseda finančního výboru kraje Roman Hanák.

K výročí se točí také film

Nákladným projektem je také chystaný celovečerní film Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, který má zachytit život a dílo slovanských věrozvěstů. Premiéra je plánovaná na podzim roku 2013.

Centrem oslav má být Velehrad. Při příležitosti kulatého výročí jsou v plánu i dvě mezinárodní konference, a to v Praze a na Velehradě. Věnovat se budou jak státnímu a politickému významu obou věrozvěstů, tak i jejich odkazu v 21. století. Obě konference doprovodí i tematické výstavy v Brně, Olomouci, Praze či Zlíně.

Právě na konference a další doprovodné akce má jít částka přes deset milionů korun. Další čtyři miliony pak dostane pravoslavná církev. Na mezinárodní úrovni mají probíhat také literární, výtvarné a znalostní soutěže určené pro děti a mládež.

Divadelní představení za víc než milion

Rozporuplnou součástí dotace je také příspěvek na divadelní představení Cyril a Metoděj, které má v dramaturgickém plánu Městské divadlo Brno. Kraj na něj přispěje částkou milion a 400 tisíc, což je největší obnos, jaký v posledních čtyřech letech hejtmanství na konkrétní divadelní kus věnovalo.

„Principiálně proti zadávání her nic nemám, ale u tak velké částky by bylo vhodné vypsat grantové řízení,“ řekl k problematice představení Cyril a Metoděj divadelní publicista Vladimír Hulec.

Definitivně rozhodne o přidělení peněz na cyrilometodějské oslavy zastupitelstvo kraje 20. prosince.