Michal Žáček vydává debutové album Beautiful Day

Ostrava - Známý ostravský saxofonista Michal Žáček konečně vydává své debutové album – Beautiful Day.

Michal Žáček je jedním z nejznámějších českých saxofonistů. V současnosti jej můžete vidět na pódiích po boku Richarda Müllera, Vlasty Redla, Buty nebo třeba s Petrem Lipou. Dříve hrával po boku Jany Kirschner, -123 minut nebo třeba s Jarkem Nohavicou.

Ačkoliv je na saxofon samouk a vystudoval Janáčkovu konzervatoř Ostrava na příčnou flétnu, svou kariéru odstartoval velmi brzy. Do své kapely BBC jej angažoval klavírista a skladatel Boris Urbánek. S ním ostatně hrává dodnes, je i producentem a spoluautorem nového alba Beautiful Day.

To po pěti letech práce vychází právě v těchto dnech. Obsahuje celkem 12 skladeb, ve kterých se Michal Žáček posluchačům představí nejen jako sólista, ale i jako doprovodný hráč. Sám například nahrál všechny dechové sekce, navíc se nebojí dát prostor i dalším muzikantům a zpěvákům.

Právě hosté dodávají celému albu velkou žánrovou pestrost. Zpěváci Vojtěch Dyk, Tonya Graves, anglický zpěvák a trombonista Ashley Slater, nebo americký bubeník Dave Weckl.

Kromě hostů účinkují na desce také doprovodní hráči. Základ tvoří ostřílené duo baskytaristy Martina Gašpara a bubeníka Marcela Buntaje ze Slovenska, doplňuje je ostravský kytarista Rudy Horvat.

Album Beautiful Day Michal Žáček pokřtí ve středu 12. prosince v ostravském Gongu, při koncertu Vojty Dyka a B Side Bandu.

Kultura.cz (zdroj: ČT24)