Do zlínské zoo dorazil nosorožec tuponosý z Velké Británie

Zlín - Zoologická zahrada přivítala nové zvíře – nosorožce tuponosého. Sedmiletý samec Kashka dorazil z Velké Británie, kde se narodil v zahradě ve Whipsnade. Zlínská zoo chová několik let dvě samičky, které pocházejí přímo z Jižní Afriky. Z genetického hlediska jsou to ta nejcennější zvířata. Případný porod by byl velkou zoologickou událostí nejen pro zlínskou zahradu, ale byl by to výsledek evropského významu.

Mohutní býložravci se podle zoologa Pavla Shromáždila v zajetí množí velmi málo. „Každoročně bývá porodů jako pověstného šafránu, obvykle jen třeba čtyři až osm za rok, a to i přesto, že nosorožců tuponosých je chováno 257 jen v rámci evropských zahrad,“ poznamenal Shromáždil.

Zlínské samice, devítiletá Zanta i o rok mladší Naja jsou podle něj ve věku, kdy mají nejvyšší čas na reprodukci. Otcem vytoužených mláďat by měl být právě Kashka.

Samec zvládl transport dlouhý asi 1 800 kilometrů v pořádku, netrpěl ani zimou. Po otevření přepravního boxu ihned vyběhl do nové ubikace. „Zvíře bylo rádo, že může těsný prostor opustit, na nic jsme ho nemuseli lákat,“ poznamenal ošetřovatel Petr Jakšič.

Zoolog Pavel Shromáždil (zdroj: ČT24)

Samec se nyní bude aklimatizovat na nové místo. Přes zimu zůstane ve vnitřních prostorách, mezitím se pro něj dokončí také venkovní výběh. Návštěvníci zahrady jej uvidí na jaře. „Budeme teď sledovat jeho stav. Působil na něj jistý stres, vše je nyní nové, pozná i jiné lidi. Musíme nastavit režim a stereotyp, jež mají zvířata ráda,“ uvedl Jakšič s tím, že tento druh nosorožců vyhledává společnost, a dá se očekávat, že se bude na ošetřovatele fixovat.

Na jaře se počítá s tím, že do nových prostor nedaleko pavilonu slonů se ke Kashkovi přestěhují také dvě samice, devítiletá Zanta i o rok mladší Naja, které do té doby budou ve stávajících prostorách. S plány na chov jsou ošetřovatelé opatrní. „Cíle si dáváme krátkodobé, zatím jsme rádi, že máme nového samce. Uvidíme, jak bude reagovat, samicím ale biologické hodiny tikají,“ podotkl Jakšič.

Kashka měl podle původních plánů do Zlína dorazit o několik týdnů dříve, zahrada se však musela přizpůsobit koordinované akci, při níž se momentálně po Evropě přesouvá šest nosorožců.