Národní divadlo moravskoslezské zve na scénické oratorium Jezulátko

Ostrava - Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě odehraje v následujících dvou adventních nedělích scénické oratorium Jezulátko od skladatele Pavla Helebranda. Dílo je inspirováno moravskými lidovými vánočními hrami, chrámovým divadlem a Evangeliem podle Lukáše. Originální partitura je proložena známými koledami a při provedení díla se uplatní profesionálové i amatéři. Letos si v oratoriu zazpívá asi sedmdesát zpěváků.

„Každý zpívá pasáže, které jsou mu výrazově nejbližší. Třeba devítiletá děvčata z hudecké muziky Iskérka, která hrají a zpívají živelnou muziku z moravských kopanic, mají v partituře svá místa, stejně jako Pěvecké sdružení Klimkovice,“ uvedl autor Pavel Helebrand. Role tří králů a pastýřů vytvoří členové operního souboru divadla. Dalš sólové party zazpívají Johana Černohorská, Juraj Čiernik a Václav Žitný.

Mluvčí divadla Viola Kučerová dodala, že zpívat a hrát budou také konzervatoristi a vůbec nejpočetněji se v oratoriu uplatní Operní sudio Národního divadla moravskoslezského. „V představení bude účinkovat asi 50 našich dětí ve věku od 7 do 19 let,“ uvedla umělecká vedoucí souboru Lenka Živocká.

Ještě před oragoriem diváci uvidí hudebně-taneční koláž Tvé světlo, kterou zatančí členové sdružení Bílá holubice společně s profesionálními tanečníky. Skladba je isnpirovaná texty indického básníka Thákura.

Adventní koncerty budou v neděli 16. s 23. prosince od 16 hodin.