Ve Zlínském kraji se otevřely další areály, lyžování ale kazil déšť

Zlínsko - Další zimní střediska ve Zlínském kraji dnes zahájila provoz. Mnohé lyžaře ale od návštěvy hor odradilo počasí, od odpoledních hodin totiž region skrápěl déšť, který se ve vyšších polohách mísil se sněhem. Zejména provozovatelé níže položených areálů doufají, že obleva dlouho nepotrvá a že jim oteplení zásoby technického sněhu ze sjezdovek neodnese.

„Půlka dne propršela. Ráno lidé přišli, teď jich je na svahu jen asi pět. Celkem bych dnešní návštěvnost odhadl tak na 200 lidí. Začátek sezony sice nevyšel, ale v neděli už pršet nemá, a tak snad dorazí i více lyžařů,“ uvedl provozovatel lyžařského svahu nedaleko centra Zlína Michal Cepek. Zhruba 150 lidí dnes vyrazilo na svah ve Ski Parku v Osvětimanech na Slovácku. „Bylo to dobré. Až na to počasí,“ řekl provozovatel Vratislav Mynář.

Vleky se dnes rozjely i ve Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. „Sjezdovky jsou připravené, dopoledne bylo ideální počasí, ale přijely jen desítky lidí. Poškozují nás meteorologové a média. Od rána lidem tlučou do hlavy: ledovka, ledovka, ledovka. Přitom silnice byly bez problémů sjízdné a žádné náledí u nás nebylo,“ zlobil se Jakub Juračka z kroměřížského Klubu lyžařů, který středisko provozuje.

NO COMMENT: Lyžování na Zlínsku (zdroj: ČT24)

Podle něj dorazili jen nadšenci, kteří si nechtěli nechat ujít první lyžování. „Musíme se zamyslet nad tím, zda to někdo nedělá cíleně, aby lidi postrašil a nahnal je do supermarketů,“ vrátil se k předpovědi meteorologů Juračka. Odpolední déšť podle něj ale zhoršil podmínky na běžeckých trasách v Hostýnských vrších. „Podmínky se rapidně zhoršily, a to i kvůli některým bezohledným řidičům aut, a zejména čtyřkolek,“ doplnil.

První sobotu jedou vleky i na Kohútce v Javorníkách, kde sezonu zahájili už v pátek. „Včera  tu bylo asi 200 lidí, dnes jsme měli plné hlavní parkoviště. Lidi se chytli, ale počasí nám nepřeje, po poledni začalo hustě sněžit. V tom nikdo dlouho venku nevydrží,“ popsal předseda představenstva společnosti Ski Centrum Kohútka Miroslav Maczko. V okolí areálu nejsou zatím strojově upravené běžecké trasy, některé úseky jsou ale sjízdné. „Proběhlo si je ale maximálně pár nadšenců,“ dodal Maczko.